İsveç basını'nın bugün okuyucularına taşıdığı önemli haberler özetle şöyle:

DAGENS NYHETER

- Suudi Arabistan’ın Stokholm’deki Büyükelçisini geri çağırmasından sonra İsveç ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler dondu. Bölge ile 43,4 milyarlık ticaret hacmi bulunan İsveçli şirketlerin krizden ciddi derecede etkilenebileceği bildiriliyor.

- İsveç, Ukrayna’ya 850 milyon kron yardım yapacak. Bu yardım diğer Avrupa ülkelerini de Ukrayna’ya yardım etmeleri konusunda teşvik etmek için bir mesaj olacak.

- Burma’da öğrencilerin eğitim reformunu protesto etmek için yaptıkları gösterilerde 127 kişi gözaltına alındı. Amerika ve AB öğrencilere yönelik şiddeti eleştirdi.

- Japonya’ya 2014 yılında 5 bin kişi sığınma talebinde bulundu. Bu rakam ülkeye yapılan sığınma talebinde bir önceki yıla göre yüzde 53’ lük bir artışı ifade ediyor. Öte yandan, sadece 11 kişiye sığınma hakkı verildi.

- Stokholm Belediyesi’nden farklı parti temsilcileri Yahudi cemaatlerinin endişelerini dinlemek ve istekleri hakkında konuşmak için Stokholm’deki sinagogda çarşamba akşamı bir araya geldiler.

- Irak ordusu ve Şii milisler bir haftadan uzun bir süre devam eden çatışmalar neticesinde Tikrit’i İslam Devletinin elinden almayı başardılar.

- Merkez Bankası’nın repo faiz indiriminden sonra enflasyon yaz aylarından bu yana ilk kez yükselişe geçti.

- İsveç İşçi Bulma Kurumu Şubat ayında 386 bin kişinin işsizlik kurumunda kaydının bulunduğunu, bu sayının geçen yılın Şubat ayına oranla bir azalışı ifade ettiğini bildirdi.

SVENSKA DAGBLADET

- Ericsson’un kârlılığını artırmak için 2200 kişiyi işten çıkaracağını açıklaması, çalışanlar arasında gözyaşlarıyla karşılandı.

- Avrupa ülkeleri para söz konusu olduğunda insan haklarını ikinci plana atabiliyor. Son beş yılda Suudi Arabistan’a silah satan Avrupa’daki ülke sayısının 11 civarında olduğu söyleniyor.

- İsveç’in Ukrayna’ya yapacağı 850 milyon kronluk yardım paketinin parlamentoda onaylanmasından sonra Ukrayna’ya yollanmaya başlayacağı bildirildi.

- Stokholm bölgesinde bir hastanenin daha özelleştirilmesi önerisinin gündeme gelebileceği iddiası, ittifak partileri arasında görüş ayrılığına sebep oldu.

AFTONBLADET

- Hristiyan Demokrat Parti lider adaylarından Jakob Forssmed’in liderlik yarışını bırakması sonucu Ebba Busch Thor parti liderliği adaylığında tek başına kaldı.

- İsveç’te 2200 kişiyi işten çıkaracağını duyuran Ericsson, Katrineholm’daki fabrikayı tamamen kapatacağını bildirdi.

- Amerika’nın Missouri eyaletine bağlı Ferguson kasabasında ırkçılıkla suçlanan emniyet müdürü görevini bıraktığını açıkladı

EXPRESSEN

- İsveç ile Suudi Arabistan arasında son günlerde yaşanan krizin daha da derinleşebileceği ve Arap Birliği’ne üye ülkelerin de İsveç’e kızgınlıklarının arttığı bildirildi.

- Ilımlı Parti’nin savunma politikası sözcüsü Hans Wallmark, İsveç’in sınırlarına yönelik ihlallere karşı daha sert bir şekilde karşılık verilmesi gerektiğini bildirdi.

- ABD’nin Florida eyaletinde askeri bir helikopterin düşmesi sonucu 11 asker kayboldu.

- Norveç Hava Yolları’nda yapılan grevin şirkete 500 milyon krona mal olduğu bildirildi.
Editör: İsveç Gündemi