İsveç basınından okuyucularına ulaşan bugünün haberleri özetle şöyle:

DAGENS NYHETER

- Son günlerde gelişen olaylara rağmen İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström Suudi Arabistan ile sivil işbirliği anlaşmalarını geliştirmek istiyor.

- Konut ve Şehirleşme Bakanı Mehmet Kaplan Dagens Nyheter gazetesinin ortaya çıkardığı, İsveç’teki bölgeler arasında hem ekonomik hem de nüfus yönünden oluşan fark ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, sonuca çok şaşırmadığını, bu konularla ilgili hükûmetin bahar aylarında yeni önlemler sunacağını bildirdi.

- Demokrasi Bakanlığı yetkilisi Olle Wästberg hükûmetin Seçim Kurumunu kapatarak, genel seçimleri düzenleme işini Vergi Dairesine (Skattaverket) verme planlarının yanlış bir uygulama olacağını açıkladı.

- Hristiyan Demokrat Parti liderliği adaylığında Ebba Busch Thor’u 26 bölgeden 18’i destekliyor.

- Araştırmalar Rus muhalif lider Boris Nemtsov’u öldürenlerin hiçbir yerden emir almayan kızgın İslamcılar olduğunu gösteriyor, ancak Nemstov’un arkadaşları ölüm emrini Putin yanlısı Çeçen lider Ramzan Kadirov’un verdiğini iddia ediyorlar.

- Saab, Hindistan ile onlarca milyar değerinde iki silah anlaşması yapmayı hedefliyor.

SVENSKA DAGBLADET

- Savunma Bakanı Peter Hultqvist salı akşamı yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile askeri işbirliği anlaşmasının uzatılmayacağını duyurdu.

- Swed Bank’ın Baltık Ülkeleri ekonomi sorumlusu Martin Kazaks, petrol fiyatlarındaki düşüşün ve AB ülkelerinin yaptırımlarının Rusya ekonomisinde ciddi sorunlara yol açtığını bildirdi.

- Irak ordusu, Şii milislerin yardımıyla, Saddam Hüseyin’in doğduğu kent Tikrit’i İslam Devletinin elinden almayı başardı.

- Dünyada öldürülen gazetecilerin sayısı 1992 yılından bu yana ciddi şekilde arttı. Bu yıl Mart ayına kadar 17 gazeteci öldürüldü.

- Stokholm’de yeni yapılacak evlerle birlikte bisiklet parklarına verilen önem de artacak. Daire başına şu an 1,5 olan bisiklet parkı, yaklaşık 2,5 olacak.

- Mölmö’deki Göç Kurulunda çalışan iki kişi hakkında, göçmenlere sahte pasaport satarak 600 bin kron haksız kazanç elde ettikleri iddiasıyla soruşturma açıldı.

AFTONBLADET

- İsveç’in Suudi Arabistan ile askeri işbirliğini bitireceğini duyurmasından sonra, eski Dışişleri Bakanı Carl Bildt olayı “İsveç’i yaralayan bir gelişme” olarak değerlendirdi.

- Norveç Hava Yolları’nda bir süredir grevde olan pilotların şirketle anlaşarak greve son verdikleri bildirildi.

- Aftonbladet gazetesi, Sol Parti’nin Rus yanlısı Ukraynalı ayrılıkçı gruplara yakın olan Borotba organizasyonuna yardım için yaklaşık 219 bin kron yolladığını ortaya çıkardı.

- Stokholm ve Jönköping bölgesi Hristiyan Demokrat Parti liderliği adaylığı için Ebba Busch Thor’u uygun gördüklerini açıkladı.

EXPRESSEN

- İslam Devleti tarihi eserleri yok etmeye devam ediyor. İslam Devleti Nemrut’ta yaklaşık 3 bin yıllık eserleri yok ettikten sonra şimdi de Süryani Horsabad şehrinde tarihi yok etmeye başladı.

- Stefan Löfven’in Suudi Arabistan ile askeri işbirliği anlaşmasında fikir değiştirmesine neden olan etkenin, Yeşiller Partisi ile hükûmette bir kriz ortaya çıkarmak istememesi olduğu bildirildi.

- Burma’da yeni eğitim reformunu protesto eden yaklaşık yüz öğrenci gözaltına alındı.

- Suudi Arabistan ile askeri işbirliğinin devam etmeyeceğinin açıklanmasından sonra bu olayın, Suudi Arabistan ile çalışan İsveçli şirketleri çok ciddi şekilde etkileyeceği düşünülüyor.

- İslam Devleti çocukları katil olarak kullanmaya devam ediyor.
Editör: İsveç Gündemi