İsveç medyasında bugün öne çıkan haberler özetle şöyle:

DAGENS NYHETER

- İsveç’in en büyük 30 belediyesinde yapılan bir araştırma, zengin bölgelerin zenginleşmeye devam ettiğini, ülkeye gelen yabancıların yoğun olduğu bölgelerde ise nüfus oranının yoğunlaşmayı sürdürdüğü bildirildi.

- İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve onur konuğu olarak davet edildiği Arap Birliği Zirvesi'nde konuşma yapmasına izin verilmemesinden sonra Yeşiller Partisi, İsveç’in Suudi Arabistan ile olan askeri işbirliği anlaşmasının hükûmet tarafından feshedileceğine inanıyor.

- Göteborg bölgesinden Irak ve Suriye’ye gidip İslam Devleti adına savaşmak isteyenlerin bulunması nedeniyle Göteborg Belediyesi, aşırılıkçılarla mücadele için iki yeni birim oluşturma kararı aldı.

- İsveç Başbakanı Stefan Löfven bugün Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gidecek. Löfven’in Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Proshenko, Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve Kırım Tatarlarının lideri ile görüşmesi bekleniyor.

- AB, Yunanistan’a yapılacak yardımlar için yeni reformlar sunulacağını ve bunların Yunanistan tarafından acilen yerine getirilmesi gerektiğini bildirdi.

SVENSKA DAGBLADET

- Halk Partisi’nin Stokholm’deki en az bir hastaneyi özelleştirme önerisinde bulunabileceği haberine karşılık Stokholm İl Belediyesi’nden Torbjörn Rosdahl, böyle bir şeyin şu an söz konusu olmadığını açıkladı.

- Ocak ayında Paris’te bir Yahudi marketine düzenlenen saldırı ile ilgili olarak dört kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

- ABD Başkanı Barack Obama, Venezüella yönetiminin ülkede insan haklarını kötüleştiren faaliyetlere devam etmelerinden dolayı yeni yaptırımlar uygulanacağını bildirdi.

- Haiti’de kolera ile mücadele konusunda BM Kıdemli Koordinatörü Pedro Medrano Rojas, “Haiti’de halen insanların koleradan ölmeye devam ettiğini, hastalıkla başa çıkmanın kolay olmasına rağmen fakir bir ülke için bunun mümkün olmadığını ve ülkeye ekonomik yardımların yapılması gerektiğini” söyledi.

AFTONBLADET

- Polis kaynakları Eskilstuna’da geçtiğimiz aylarda bir camide çıkan yangının kızartma makinesinin kısa devre yapması sonucu elektrik kontağından çıktığını açıkladı.

- Sony’nin Lund’daki üretim merkezinde çalışan yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkarabileceğinin duyulması çalışanlar arasında soğuk duş etkisi yarattı.

- İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un Arap Birliği Zirvesi'nde konuşma yapmasının engellenmesinden sonra, hükûmetin Suudi Arabistan ile olan askeri anlaşmayı bitirmesini isteyen çevreler eleştirilerinin dozunu artırdı.

EXPRESSEN

- Müttefik partilerin konut politikası sözcüleri, Konut ve Şehirleşme Bakanı Mehmet Kaplan’ı konut sorununun çözümünde sessiz kalmakla suçladılar.

- Hristiyan Demokrat Parti liderliği adaylığında Ebba Busch Thor aldığı destekler açısından şuanda önde görünüyor.

- İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un Arap Birliği Zirvesi'nde konuşma yapmasının engellemesinde, Suudi Arabistan’daki demokrasi ve insan hakları konularına yönelik İsveç’in bakış açısının etkili olduğu söyleniyor.
Editör: İsveç Gündemi