İsveç basınında bugün öne çıkan haberler özetle şöyle:

DAGENS NYHETER

- İsveç ve Almanya’da Kosovalı göçmenlerin sayısı artıyor.

- Hristiyan Demokrat Parti Gençlik Kolları Başkanı Sara Skyttedal, son zamanlarda Hristiyan Demokrat Parti’deki seçmen sayısındaki azalışın, Ebba Busch Thor’un parti lideri olması halinde tekrar artışa geçebileceğini söyledi.

- İsveç İş Bulma Kurumunun ülkeye gelen göçmenlerin entegrasyonunda kullanması gereken 1,8 milyar kronu kullanmayıp tekrar devlete iade ettiği bildirildi.

- Yapılan bir araştırmaya göre İsveç’in, ülkeye gelen yabancıların entegrasyonu konusunda Avrupa’nın en kötü ülkelerinden birisi olduğu ortaya çıktı.

- Expressen gazetesinin “Mitt Kök” isimli internet sitesi İslam Devleti internet korsanları tarafından hacklendi ve ekranda İslam Devleti bayrağı gösterildi.

- Avrupalı cihatçı savaşçıların sayısındaki artışa dikkat çeken Fransa, Irak ve Suriye’deki savaşlara katılmak için giden yaklaşık 10 bin Avrupa vatandaşı bulunduğunu bildirdi.

SVENSKA DAGBLADET

- Fransa’da Charlie Hebdo ve Yahudi marketine karşı gerçekleştirilen saldırılardan sonra bu ülkede Müslümanlara yönelik nefret suçlarının sayısı arttı. Bu kapsamda geçen yıl Müslümanlara 144 saldırı gerçekleştirilirken, bu yıl sadece Ocak ayında bu sayı 176 oldu.

- İnternette yayınlanan bir videoda Boko Haram lideri Ebubekir Şeku’nun “ kötü ve iyi zamanlarda İslam Devleti lideri Ebu Bekir el-Bağdadi’yi dinleyeceğiz ve ona itaat edeceğiz” dediği bildirildi.

- Rusya’da Şubat ayı enflasyon oranı 16,7 ile 2002 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

- Stokholm’deki S:t Göran özel hastanesinin ildeki en verimli acil servis hastanesi olarak başı çekmesinden sonra, Halk Partisi Stokholm’deki en az bir hastanenin daha özelleştirilmesi önerisinde bulunmaya hazırlandığı bildirildi.

AFTONBLADET

- Uddevalla’da üç kişinin ölümünden sorumlu tutulan iki kardeş pazar günü gözaltına alındı.

- Rusya’da muhalif lider Boris Nemtsov’a düzenlenen suikastla ilgili gözaltına alınan Çeçen uyruklu iki zanlının tutuklandığı ve yargılanacakları bildirildi.

- Norveç Hava Yollarında halen devam eden grevden etkilenen 25 bin yolcuya ve borsada milyonlarca kron kayba rağmen sorun hala çözülemedi.

EXPRESSEN

- Expressen gazetesi yaklaşık bir yıl önce Afganistan’ın başkenti Kabil’de öldürülen İsveç Radyosu Asya muhabiri Nils Horner’in, 140 bin kron karşılığında bir İngiliz askerinin öldürülmesi planlanırken yanlışlıkla öldürüldüğünü ortaya çıkardı.

- Hristiyan Demokrat parti liderliği adaylığında Ebba Busch Thor’a yedi bölgeden destek gelirken, Jakob Forssmed’e olan desteğin şu anda bir bölge ile sınırlı kaldığı ve birçok bölgenin halen hangi lideri destekleyeceklerini açıklamadıkları bildirildi.

- Mali’de BM üssüne yapılan bir saldırı sırasında üç kişinin öldüğü bildirildi.

Editör: İsveç Gündemi