İsveç Basınıında bugün öne çıkan haberler özetle şöyle:

DAGENS NYHETER

- İsveç iş dünyasından yaklaşık 30 üst düzey temsilci, İsveç’in Suudi Arabistan ile olan askeri işbirliği anlaşmasını bitirmenin yanlış olacağını bildirdiler.

- Ulusal Suç Önleme Konseyi, İsveç İşçi Bulma Kurumu’nun her yıl ülkeye yeni gelenler ve işsizlere yardım için kullandığı 20 milyar kronun büyük bir kısmının ciddi olmayan veya dolandırıcı şirketlere gittiği uyarısında bulundu.

- İsveç’teki belediyelerden sadece yüzde 3’ünün, oluşabilecek bir sel felaketine karşı hazır olduğu bildirildi.

- Ulusal Sağlık ve Sosyal Yardım Kuruluşu gereksiz yere hastanede kalanların her yıl 4 milyar krona mal olduğunu, bu konuda yerel yönetimlerin daha etkili çalışması için hükûmetin yasayı değiştirebileceğini açıkladı.

- Filistin Kurtuluş Örgütü, İsrail ile olan güvenlik işbirliği anlaşmasını feshedeceğini duyurdu.

- Dünya Sağlık Örgütü, Liberya’da herhangi yeni bir Ebola vakasına rastlamadıklarını, ülkenin Ebola vakasından tamamen kurtulmak üzere olduğunu açıkladı.

- Çin Başbakanı Li Keqiang ülkedeki yolsuzlukla ve çevreye verilen zararla mücadele edileceğini, ayrıca ülkenin bu yılki kalkınma hedefinin yüzde 7 olduğunu bildirdi.

- BM, Libya’da giderek etkisini artıran iç savaşı engellemek için çözüm yolları arıyor.

- Norveç Hava Yolları’nın, pilotların grevinden etkilenen yolcuların zararlarını ödemeyeceğini bildirmesi üzerine Tüketici Ombudsmanı, Norveç Hava Yolları’nı AB düzenlemelerine yönelik suç işlediği konusunda uyardı.

SVENSKA DAGBLADET

- Medya Akademisi Güven Ölçümü araştırmasında, İsveç Göç Kurulu ve İsveç İşçi Kurulu en düşük puanı aldılar.

- Hükûmetin 2016 ile 2019 yılları arasındaki savunma politikası önerileri sunumunun bahar ayları yerine sonbahara kalabileceği bildirildi.

- Ukrayna Parlamentosu, silahlı kuvvetler mensuplarının sayısının 250 bine çıkarılmasına ilişkin tasarıyı kabul etti. Parlamentoda yapılan oylamada 270 milletvekili, Devlet Başkanı Petro Poroşenko tarafından önerilen tasarı için "evet" oyu kullandı.

AFTONBLADET

- Yapılan bir araştırmaya göre, 10 İsveçliden 7’si İsveçli politikacılara güvendiklerini belirtirken, AB politikacılarına duyulan güvenin çok düşük seviyede olduğu belirtildi.

- Ilımlı Parti Gençlik Kolları, parti lideri Anna Kinberg Batra’dan, iş politikası kuralları yenilenirken iş güvencesi konusunun yeniden gözden geçirilmesini istediler.

- Geçen yıl iş kazalarında 52 kişinin hayatını kaybetmesinden sonra hükûmet, güvenliği artırmak için yeni stratejiler deneyeceklerini belirtti.

- Musul’da binlerce yıllık heykelleri kıran IŞİD’in, son olarak Irak’taki 3 bin yıllık Süryani antik kenti Nimrud’u yıktığı belirtildi.

EXPRESSEN

- Stokholm’ün Tensta bölgesinde nefret artıyor. Nalin Pekgul, İsveç’in aşırı İslamcılara yönelik yeni tedbirler alması gerektiğini ve anti-semitizmle mücadelede toplumun desteğinin elzem olduğunu bildirdi.

- İsveç Demokratları Parti Sekreteri Richard Jomshof, şu anda hasta olan parti lideri Jimmy Åkesson’un bahar aylarında partiye tekrar dönebileceğini bildirdi.

- Libya, İD ile savaşmak için tank, savaş uçağı ve ağır silahlar ithal edebilmesi için BM Güvenlik Konseyi’nden ambargonun kaldırmasını istedi.

- Yapılan bir araştırma, Yeşiller Partisi’ne olan seçmen desteğinin son zamanlarda yüzde 0,7 oranında azaldığını gösterdi.
Editör: İsveç Gündemi