Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında sürü bağışıklığı hedefiyle hareket ederek tecrit kısıtlamalarında dünyanın geri kalanından farklı bir yol izleyen İsveç'te yönetim kademesinde gerçekleşen bazı ihlallerse tepki çekti.

Başbakan Stefan Löfven virüsün yayılmasını durdurmak için halktan sorumluluk alıp alışveriş merkezlerinden uzak durmalarını istemişti ancak kurallara en başta kendisi uymadı.

Sputnik International'ın haberine göre bir süre önce hükümetin kendi koyduğu talimatlara karşı gelerek alışverişe çıkan Adalet Bakanı Morgan Johansson'ın etrafında dönen skandal, Başbakan Löfven'in son yaptıklarıyla gölgede kalmış oldu.


Löfven, Noel dönemi kalabalık oluşturulmaması yönündeki çağrılarına rağmen başkent Stockholm'ün merkezinde bir alışveriş merkezini aralık ayında birkaç kez ziyaret ederken görüldü.

Basın Sekreteri Mikael Lindström ise korumalarıyla alışveriş merkezini ziyaret eden Löfven'in hediye almak için orada olmadığını savundu.

Ulusal yayın kurumu SVT'ye konuşan Lindström, "Daha önce sunulmuş bir eşyayı almak için alışveriş merkezindeydi. Bu ziyaret dikkatli bir şekilde planlanmıştı. Başbakanımız, Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine ve yoğunluk oluşturmamaya dair kendi çağrılarına riayet etmiştir. Daha fazla bilgi paylaşamam" diye konuştu.

Ne var ki Başbakan'ın en son ziyaretini 20 Aralık'ta, Löfven'in durumun ciddiyetini ve her ne pahasına olursa olsun mağazalarda yoğunluğu önleme gereğini vurguladığı bir basın toplantısından iki gün sonra yaptığı belirtildi.

İşin dikkat çeken yanı, Adalet Bakanı Morgan Johansson, Lund kentindeki bir alışveriş merkezinde ailesine Noel hediye alırken görüntülendiğinde Başbakan Löfven tarafından "dikkatsiz" davranmakla eleştirilmişti.
Södertorn Üniversitesi'nden siyaset bilimi uzmanı Marja Lemme, Löfven'in kural ihlalini "son derece ciddi bir hareket" olarak niteledi.

SVT'ye röportaj veren Lemme, "Başbakan'ın muhakemeden yoksun olduğunu göstermesi karşısında son derece şaşkınım" ifadesini kullandı.

Salgın döneminde tavsiyelerin ayrım yapmaksızın yüksek düzeyde politikacılar dahil tüm vatandaşlara uygulanması gerektiğini vurgulayan Lemme, "Bu durum güveni cidden zedeliyor. Tavsiyeleri ihlal edecek daha fazla bakan ve muhalefet lideri olacağını düşünüyorum. Ayağa kalkıp başını sallayan ve ne yapıp ne yapmamamız gerektiğini söyleyen kişi başbakanın ta kendisi. Bu işi nasıl halledeceğini bilmiyorum. Herhangi bir bakanın ya da üst düzey ismin çıkıp da özür dilediğine şahit olmayalı çok oldu" diye konuştu.
 

Göteborg Üniversitesi'nde siyaset bilimi öğretim görevlisi ve Löfven'in de yer aldığı Sosyal Demokrat Parti'nin üyesi Ulf Bjereld ise yaşananların Başbakan'ın bir sonraki ilk ulusa sesleniş konuşmasında aleyhine işleyeceğini söyledi.

Sosyal Demokrat Parti içinde de rahatsızlık hissedildiğini kaydeden Bjereld, "Bu bana çok gereksiz bir tartışma gibi geliyor. Stefan Löfven'in liderliği en azından geçici olarak aşınmış olabilir" diye konuştu.


Independent Türkçe, Sputnik International

Editör: İsveç Gündemi