Suriye'nin Rojava bölgesinde bulunan Kamışlı şehrinde; PYD’nin, Asürilere karşı yaptığı saldırıyı AA muhabirine değerlendiren İsveç Asur Federasyonu Başkanı Afram Yakoub, saldırıda 1 kişinin öldüğü, bir kişinin de yaralandığını belirtirken, karşı taraftan da resmi olmayan rakamlara göre 3 kişinin öldüğünü söyledi. 
Başkan Yakoub, ''Geçen hafta ki YPG saldırısından sonra bölgede halk çok korkuyor. Endişeli ve öfkeli. PYD, Kamışlı'da Asur halkının üzerinde baskı oluşturarak kendini savunmalarını istemiyor'' dedi. 

Suriye'de Rojava bölgesinin Kamışlı kentinde 30 Aralık'taki  intihar saldırısından sonra İsveç medyasının Asuri halkı için, ''Hristiyan Kürtler'' diye yazdığını belirten Yakoub, ''İsveç devlet televizyonu, saldırıda ölen Asuriler için, ''Hristiyan Kürtler'' öldürülüyor'' diye haber yapıyor. Araştırmadan grupların ismini doğru telaffuz etmeden yanlış haberler yapılıyor. Bizim varlığımızı kabul etmeyen Kürt gruplar var. İsveç televizyonu da bu yönde haberler yaptı. Biz bunu hiç bir zaman kabul etmeyeceğiz, bunun içinde İsveç televizyonu önünde protesto gerçekleştirdik'' dedi.

İsveç hükümetinden bazı yetkililer ve farklı siyasetçilerle dün biraraya gelerek YPG'nin gerçeğini anlattıklarını ifade eden Yakoub', ''YPG'nin kendini doğru tanıtmadığını ifade ettik. YPG'nin kendisini, demokratik, insan haklarına saygılı ve bölgede ki bütün Asuriler için savaştıkları iddialarının yalan olduğunu anlattık. Onların, Asuri ve Yezid ve bölgede ki diğer grupları baskı altına alarak, Uluslararası Af Örgütü Amnesty'nin 'YPG Suriye'de savaş suçu işliyor' raporunu hatırlattık'' dedi. 

''YPG bölgenin nüfus yapısını değiştirmeye çalışıyor'' diyen Yakoub', ''Bütün dünya YPG'yi kurtarıcı olarak görüyor. Ama biz biliyoruz ki tam tersi, YPG, bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor'' dedi.

YPG'nin demokrasiye ve insan haklarına saygılı olduğu söylemlerini ispat etmesi gerektiğini söyleyen Yakoub,'' Bunu ispat etsinler. Bölgede ki diğer grupları da kabul etsinler. Bizim söylemlere karnımız tok'' dedi. 

DAEŞ'e karşı savaşmanın  önemli olduğuna değinen Yakoub,  ''DAEŞ, bahane edilerek, bütün gruplar kendi çıkarını gözetiyor'' şeklinde konuştu. 

Kamışlı'nın 200 bin civarında nüfusu olduğunu söyleyen Yakoub, en büyük grubun Kürtler, daha sonrada Asur halkı geldiğini ifade etti.

Öte yandan PYD’nin Kamışlı’da Asur halkına  yönelik saldırıları, İsveç'te yaşayan Asurlar tarafından  Stockholm'ün Sergel Meydanı’nda düzenlenen gösteri ile kınanandı. İsveç devlet televizyonu SVT'nin de, bu saldırılarda ölen Asurlar için ''Kürt Hristiyan''lar şeklinde duyurmasına kızan Asuriler, SVT önünde protesto düzenledi. 

Orhan Karan/Atila Altuntaş

Editör: İsveç Gündemi