Son dönemlerde AstraZeneca aşısının yan etkilerinden daha çok aşı teslimatlarında ciddi gecikmelere neden olması sebebiyle AB ikinci kez şirketi yargıya taşıdı.

Edinilen bilgilere göre, İsveç, ilk Astra Zeneca aşısı yaptıran kişilere ikinci doz da yapılması bekleniyor. Ancak yeni aşılamalarda artık AstraZeneca aşısı kullanılmayacak.

Toplamda, Astra Zeneca ile aşılanmış ve ikinci doz aşı bekleyen 200 binden daha fazla doza ihtiyaç duyulmaktadır. Bundan sonra İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın halihazırda yapmış olduğu gibi ilk doz aşısını almış ve ikinci doz aşılama bekleyenler dışında Astra Zeneca kullanmayacak.

Astra Zeneca dozları bittiğinde, özellikle 65 yaşın üzerindeki kişilere artık bu aşı kullanılmayacak.

Konuya dair açıklamada bulunan aşı koordinatörü Richard Bergström, "Önümüzdeki haftalarda tamamen diğer aşılara geçeceğiz. Yeni aşılamalar için kullandığımız Pfizer ve Moderna aşıları olacak" ifadeleri kullandı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun web sitesinde, İsveç'e kaç aşının ve hangi üreticiden geleceği konusunda haftalık tahminler var. Bu ve önümüzdeki hafta Astra Zeneca'dan herhangi bir aşı hakkında bilgi yok. Yalnızca Moderna ve Pfizer Biontech tedarikçileri yer alıyor. Ancak bu, Astra Zeneca'dan hiçbir aşı olmadığı anlamına gelmiyor, sadece şirketin teslimatları o kadar belirsiz ki İsveç Halk Sağlığı Kurumu herhangi bir öngörüde bulunmaktan kaçınıyor. Ama muhtemelen haftada yaklaşık 60.000 doz olacağı tahmin ediliyor. Bundan sonra, İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın zaten yaptığı gibi, Astra Zeneca'dan başka dozları kabul etmeyecek.

Mayıs ayının başında, İsveç'in bir milyon doz Astra Zeneca aşısını uluslararası aşı işbirliği Covax'a bağışlayacağı da ortaya çıktı.

AstraZeneca aşısının yan etkeleri nedeniyle, İsveç'inde içinde bulunduğu bazı ülkelerin ellerindeki aşıları ekonomisi iyi olmayan ülkelere bağışlaması da farklı bir tartışma konusu. Riskli yan etkiler nedeniyle kendi vatandaşını aşılamayı uygun görmediği bir aşıyı diğer ülkelerin vatandaşına yapılması için bağışlanması ileri de etiklik açısından farklı bir tartışma yaratabilir.

Ancak aşının yan etki risklerinden çok tedarikinde sorun olması nedeniyle AB ilaç devine karşı yasal süreç başlattı.

Editör: İsveç Gündemi