Avrupa İlaç Ajansı EMA tarafından yan etkilerin araştırılması beklenirken, onlarca ülkeden sonra İsveç'te Astra Zeneca'nın aşısını durdurma kararı aldı.

Daha dün gece Tıbbi Ürünler Ajansı, aşıların devam edeceğini söyledi. Ancak bu sabah saat 08.00'de durdurma kararı İsveç'teki tüm bölgelere iletildi.

Tegnell, konuya dair "İhtiyati bir önlem" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu, Avrupa İlaç Ajansı EMA'nın şüpheli yan etkilerle ilgili soruşturması tamamlanıncaya kadar Astra Zeneca'nın covid aşı  kullanımını askıya almaya karar verdi.

Eyalet epidemiyoloğu Anders Tegnell, bir basın açıklamasında, kararın bir ihtiyati tedbir olduğunu belirtti.

Astra Zeneca'nın aşısı, yan etki olarak kan pıhtılaşması raporlarının ardından geçen haftadan bu yana ciddi şekilde konuşuluyor. Birkaç ülke aşıyı durdurma kararı aldı. İsveç şimdiye kadar herhangi bir vaka bildirmedi, ancak Norveç'te bir can kaybıda dahil olmak üzere birkaç vaka bildirildi.

Bağlantıları araştırmak

EMA ve İsveç Tıbbi Ürünler Ajansı şimdi aşı ile kan pıhtıları arasında nedensel bir bağlantı olup olmadığını araştırıyor.

Bugüne kadar dünya çapında 17 milyon doz Astra Zeneca aşısı kullanıldı.

Tegnell, "Aşı hakkında iyi bilgi var, ancak şimdi EMA bu olayların aşı ile bağlantılı olup olmadığını araştırana kadar durdurmamız önemli" dedi.

Västerbotten Bölgesi aşı koordinatörü Ronny Lestander, durdurma kararı ile ilgili bilgilerin Salı sabahı 08: 00'de bölgeye ulaştığını söyledi.

"Güne aşılamaları durdurarak başladık. Bilmiyorum, ancak insanların aşı olmaya başlaması için zaten zamanlarının olduğu ve bu nedenle bazılarının bir doz aldığı faaliyetler olabilir, ancak biz her halükarda elimizden geleni yaptık" dedi.

Bölgelerin genel olarak medyaya verilen bilgilerin aynısını aldığını ve daha fazla bilgiye sahip olamadıklarını belirtti.

"Kan pıhtıları ile bir bağlantı olmadığını umuyor ve inanıyoruz. Devam eden soruşturmaları beklemek istediklerini tamamen anlıyorum" ifadeleri kullandı.

Ronny Lestander, "Dün devam etmenin sorun olmadığı bilgisini aldık, muhtemelen karar bu gece alındı." diyerek önceden haber verilmemesini eleştirdi.

Ronny Lestander, bölgelerin ilk Astra Zeneca aşısını almış olanlarla nasıl başa çıkması gerektiği sorulduğunda, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'ndan kendilerine sürekli bilgi sözü verildiğini iletti.

"Sürekli olarak bilgi alacağımız söylendi, bu yüzden en kısa zamanda bu bilgilerin net verileceğini tahmin ediyorum. Anladığım kadarıyla, EMA Perşembe günü yanıt verecek" dedi.

Şimdi elinizdeki aşılara olacak?

"Bugün tüm aşılarımızı, toplam aşılamamızın oldukça büyük bir parçası olan Astra Zeneca'nın aşısını iptal etmek zorunda kaldık, ancak Moderna ve Pfizer ile planlandığı gibi devam edeceğiz. Bu nedenle, sahip olduğumuz aşı miktarına bağlı olarak gelecekte çok küçük bir ölçekte devam edeceğiz. Bu nedenle tamamen durmayacağız, ancak genel olarak çok az aşıya erişimimiz var" dedi.

Ronny Lestander, bölgenin Pazartesi günü zaten aşılama planında bir revizyon yaptığını ve diğer şeylerin yanı sıra 3. ve 4. aşamaların başlangıcını ve ayrıca 2. ve 3. aşamaları genişlettiğini söyledi.

"Şimdi göründüğü gibi, buna sadık kalıyoruz ve bekliyoruz, ancak bu tamamen bu soruşturmanın ne kadar süreceğine bağlı."

11. hafta boyunca İsveç, 52.800 doz Astra Zeneca'nın aşısını alacaktı. İsveç şu anda geçici olarak durdurulan aşının toplamda 409.000 dozunu almıştır.

"Bu kararı not ediyoruz" diyen Nordik bölgesindeki Astra Zeneca basın müdürü Christina Malmberg Hägerstrand, TT haber ajansına, her bir ülkenin uzman otoritesinin yerel koşullara dayalı olarak kendi değerlendirmelerini yapması gerektiğine saygı duyuyoruz ifadeleri kullandı.

Salı günü, EMA uzmanları toplanacak ve Perşembe günü Astra Zeneca hakkında bir değerlendirme yapmaları bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi