Sayıların anlık verilmesini durdurmayı yeni bir strateji olarak uygulama koyan İsveç, aynı zamanda "risk grubunun bir parçası değilseniz, gelecekte hastanede korona için test edilmeyeceksiniz" denildi.

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, "Şimdi İsveç'te kaç kişinin enfekte olduğunu tam olarak bilmek artık önemli değil" dedi.

Korona salgını İsveç'e ulaştığından bu yana, onaylanmış enfekte vakaların kaçının keşfedildiğine dair günlük raporlar var. Fakat şimdi Halk Sağlığı Kurumu stratejisini değiştirdi. Artık İsveç'te enfeksiyon yayılma riskinin çok yüksek olduğu ve sosyal enfeksiyon belirtileri olduğunu görebilirsiniz. Bu, yeni bir aşamaya girdiğiniz anlamına gelir.

Dün düzenlenen bir basın toplantısında, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell ev içi enfeksiyonun hafifçe arttığına karar verdi.

İsveç'te düşündüğümüzden daha fazla bir yangın olması bir buzdağının ucu olabilir ifadeleri kullandı.

Ülke çapında yeni strateji

Stockholm bölgesinde yeni strateji çoktan başladı. Örnekleme şimdi zaten hastanede olan veya risk altında olanlara odaklanacaktır. Enfekte olduklarından şüphelenilen diğer kişiler test edilmeyecektir.

Anders Tegnell, karar yakında tüm bölgelerde uygulanacak.

Henüz tam olarak aynı pozisyonda olmadığınız için aynı yöne gideceksiniz, belki de o kadar hızlı değilsiniz. Bu sabah bir görüşme yaptık ve hepimiz er ya da geç orada olacağımızı kabul ediyoruz. Bu yüzden hazırlanma zamanı ve yavaş yavaş bu stratejiye girme zamanı geldi dedi.

"Artık sayı önemli değil"

Tegnell, yeni strateji bir haftada ülke genelinde hayata geçecek dedi.

Halk sağlığı otoritesinin yeni stratejisi, yaygınlaştırmayı daha önce olduğu gibi takip etmenin artık mümkün olmayacağı anlamına geliyor. 

Tegnell, artık 458 veya 562 ya da kaç vakamız olup olmadığını tartışmayacağız. Ancak bunun yerine İsveç'in büyük bölümlerinin ne kadar etkilendiğini ve durumun ne kadar riskli ve zor olduğuna odaklanacağız dedi.

Ona göre, sağlık bakımında neye benzediğine ve oraya kaç vaka geldiğine bakmak yerine. Toplumdaki hangi grupların riskli göründüğüne bakmak daha önemli.

Bunlar o zaman cevaplanmanın merkezinde olacak sorular. Artık İsveç'te tam olarak kaç kişinin enfekte olduğunu bilmek önemli değil yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi