Buna ek olarak İsveç'teki yetkililer, AB ve AEA dışındaki ülkelerden gelen yolculara uygulanan giriş kısıtlamalarının 31 Mart'a kadar uzatılacağını ve ayrıca Arjantin, Avustralya ve Kanada'yı vatandaşlarına izin verilen bölgeler listesinden çıkardıklarını duyurdu. 

Karar, AB ve AEA ülkelerinden gelen yolcuların İskandinav Ülkesine girerken ek gerekliliklere tabi olacağı anlamına geliyor.

İsveç hükümeti tarafından yapılan açıklamada, "İskandinav ülkeleri de dahil olmak üzere AB/AEA ülkelerinden İsveç'e seyahat eden kişiler, AB Dijital COVID Sertifikasını veya COVID-19'a karşı aşılandıklarını, varıştan sonraki 72 saat içinde negatif test edildiklerini veya iyileştiklerini gösteren bir sertifika sunmalıdır" denildi.

Yukarıda belirtilen kural 18 yaş ve üzeri kişilere uygulanacak; ancak, uyglamada bazı muafiyetler olacaktır.

AB ve AEA dışındaki ülkelerden gelen vatandaşlar da İsveç'e girmeyi planlarken ek giriş şartlarına uymak zorunda kalacaklar.

Açıklamada: "AB/AEA dışındaki bir ülkeden İsveç'e seyahat eden yabancı vatandaşlar, ülkeye ancak giriş yasağı muafiyetlerinden biri kapsamındaysa ve 72 saat içinde yapılan bir COVID-19 testinden negatif bir sonuç sunabiliyorlarsa ülkeye girebilirler."

Ancak yetkililer, belirli kategorilere giren yolcuların ülke hükümeti tarafından uygulanan son değişikliklerden muaf tutulacağını açıkladı.

Arjantin, Avustralya ve Kanada'nın enfeksiyon sayısında artış bildirdiğini doğruladıktan sonra İsveç makamları, bu bölgeleri giriş yasağından muaf tutulan ülkeler listesinden çıkarmaya karar verdiklerini duyurdu. Böyle bir karar 31 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

Bu değişiklikler, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından sağlanan verilere dayalı olarak üçüncü ülkelerden AB'ye seyahatle ilgili AB tavsiyelerinin ardından geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlanan dünkü verilere göre, İsveç'in pandeminin başlangıcından bu yana toplam 1 milyon 973 bin COVID-19 enfeksiyonu vakası ve 15.768 ölüm kaydettiğini gösteriyor. Bu tür rakamlar ve birçok ülkeyi derinden etkileyen Omicron varyantının yayılması, İsveç'teki yetkilileri virüsün yayılmasını durdurmak için kısıtlamaları sıkılaştırmaya yöneltti.

Son zamanlarda hükümet, aşı durumlarına veya menşe ülkelerine bakılmaksızın tüm yolculara önceden uygulanan giriş öncesi test şartını kaldırmaya karar verdiğini duyurdu.

Editör: İsveç Gündemi