Resmi rakamlara göre, ülkede 2022 yılı içinde rekor düzeyde şiddet olayı yaşanırken, bu saldırılar sonucu 63 kişi yaşamını yitirirken, bu rakamlar ülke nüfusuna oranla AB ülkeleri arasında İsveç'i zirveye taşıdı.

Bir önceki yıl 45 kişinin yaşamını yitirdiği olaylar İsveç'i zirveye taşırken, 2022 yılında 63 kişinin cinayete kurban gitmesi bu alanda İsveç'i yine zirvede tuttu.

2022 yılının son günlerinde yaşanan olaylar, ülkeyi yeni bir çete hesaplaşması içine soktu.

Özellikle başkent Stockholm'de yaşanan saldırı olayları dikkat çekiyor.

Son yaşanan olayların başkentin çete ortamıyla bağlantılı ve diğer şeylerin yanı sıra rapçi Einár'ın 2021'de öldürülmesiyle bağlantılı olduğuna inanılıyor.

Bu son birkaç gündür olaylar durulmuyor.

Noel ve Yeni Yıl tatilleri sırasında, Stockholm bir dizi şiddet eylemiyle gölgelendi.  2022'de 63 ölümcül silahlı saldırı ile yılbaşı gecesi sona erdi.

Son günlerde toplam iki silahlı cinayet, beş patlama ve iki yaralayıcı silahlı saldırı meydana geldi. Olayların çoğu, Stockholm bölgesindeki farklı suç ağları arasındaki çatışmalarla bağlantılı ve çatışmaların bazı bölümlerinin, Ekim 2021'de 19 yaşındaki rapçi Nils "Einár" Grönberg'in öldürülmesiyle ilgili bir intikam eylemi olduğuna inanılıyor.

Polise göre, şu anda başkentin güney kesimlerinde birkaç çatışma yaşanıyor ve şu anda son dönemdeki şiddet olayları arasında bir bağlantı olup olmadığını araştırıyorlar.

İşte son gelişmeler:

Einár cinayeti faili meçhul kalabilir

25 aralık

Noel Günü, 30'lu yaşlarında bir adam Stockholm'ün batısındaki Rinkeby'de vurularak öldürüldü. Edinilen bilgiye göre, öldürülen adam  Dödspatrullen suç şebekesine  mensuptu ve daha önce çok sayıda ciddi suçtan hüküm giymişti. Adamın, Einár'ı pusuya çekerek öldürülmesine neden olduğu yönünde şüpheler vardı.

Edinilen bilgiye göre, öldürülen adamın evinde yapılan aramada polis yüzbinlerce kron ve milyonlar kron değerinde altın vb. değerli eşyalar da buldu.

Edinilen bilgiye göre, 30'lu yaşlarındaki adamın önemli bilgilere sahip olduğuna inanıldığı için Einár cinayetinin artık çözülemeyeceğine dair polis içinde de endişeler var.

27 aralık

Stockholm'ün güneyindeki Enskededalen'de bir merdiven boşluğunda patlama meydana geldi. Kimse yaralanmadı, ancak polis, patlamanın iki gün önce Rinkeby'de meydana gelen ölümcül silahlı saldırıyla bağlantılı olduğundan şüpheleniyor. Edinilen bilgilere göre hedefin, adreste ikamet eden bir kişi olduğu sanılıyor. Kişi bir suç şebekesine üye olduğu ve Noel Günü vurularak öldürülen adamla aynı çevrelerde hareket ettiği yönünde bilgiler var. Her ikisinin de diğer şeylerin yanı sıra Einár cinayetiyle ilgili soruşturmada yer aldığı söyleniyor.

28 aralık

Polis, Stockholm'ün güneyindeki Gubbängen apartmanındaki bir apartmanın kapısına ateş edildiğine dair bir ihbar aldı. Olayla ilgili kimse tutuklanamadı, ancak kısa süre sonra aynı sokaktaki başka bir apartmanın kapısında başka bir ateş açıldı.

Olayla ilgili olarak 15 yaşında bir erkek ve 14 yaşında bir çocuk olmak üzere iki kişi gözaltına alındı. 15 yaşındaki çocuğun tutuklandığı belirtilirken, 14 yaşındaki çocuğun serbest bırakıldığı belirtildi. 

Edinilen bilgiye göre, apartmana toplam 25 el ateş edildi ve polis, faillerin yanlış kapıya ateş etmiş olabileceği teorisi üzerinde çalışıyor.

Saldırıya ek olarak olay, Stockholm'ün güneyindeki Farsta'da bir kapı girişinde meydana gelen ve sadece sekiz dakika sonra meydana gelen diğer patlamayla da bağlantılı. SVT Nyheter'e göre çete ortamıyla bağlantısı olan bir kişi daha önce bu adreste oturduğu görülüyor.

Ünlü rapçi tutuklandı

31 aralık

Yılbaşı gecesi Stockholm'ün güneyindeki Rågsved'de bir kapı girişinde güçlü bir patlama meydana geldi. Kimse yaralanmadı, ancak adreste ikamet ettiği düşünülen bir adam, Einár'ın öldürülmesinden sonraki şiddet sarmalıyla bağlantılı. Polis, eylemin Noel tatillerinde daha önce işlenen cinayetler ve silahlı saldırılarla bağlantısı olduğundan şüpheleniyor.

O günün ilerleyen saatlerinde, Yeni Yıl Arifesinde, 20'li yaşlarında bir adam, Stockholm'ün kuzeybatısındaki Vällingby merkezindeki McDonald's'ın dışında açılan ateş sonucu vurularak öldürüldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

2 Ocak

Pazartesi gecesi, Stockholm'ün batısındaki Grimsta'da bir kapıda güçlü bir patlama meydana geldi. Edinilen bilgilere göre polis, suçun Vällingby'de yılbaşı gecesi meydana gelen, bir kişinin öldüğü ve iki kişinin yaralandığı silahlı saldırının intikamı olduğundan şüpheleniyor. Edinilen bilgiye göre, polis şimdi patlamanın adresle bağlantılı tanınmış bir rapçiyi hedef aldığı teorisi üzerinde çalışıyor. Patlamayla ilgili olarak çeşitli suçlardan şüphelenilen dört kişi gözaltına alındı. Bunlardan birinin başka bir ünlü rapçi olduğu söyleniyor.

Grimsta'daki patlamadan sadece bir saat sonra, Stockholm'ün güneyindeki Bagarmossen'deki bir kapıda yeni bir patlama meydana geldi.

2022 yılını büyük şiddet sarmalıyla geride bırakan İsveç, yeni yıla da yine saldırı olaylarıyla başladı.

Editör: İsveç Gündemi