Yaşlı bakım evlerindeki aşılamalardan sonra, grubun 70 yaş üstü ve bakım çalışanlarına aşı yapılacak. Ancak tam olarak nasıl bir uygulama yapılacağı henüz kararlaştırılmadı.

Emma Spak, bölgelerin aşılamayı mevcut yerel koşullara göre uyarlayacağını söyledi.

Pazar günü, İsveç'teki covid-19 aşılaması yapıldı. O zamandan beri birinci gruptaki aşılama iyi gitti. İsveç belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım bölümü müdürü Emma Spak, hiç bir aksaklığın yaşanmadığını belirtti.

Plana göre ilk olarak yaklaşık 5.000 doz şimdi dağıtılacak ve yeni yıl hafta sonundan sonra aşılamanın devam etmesi bekleniyor.

Aşılama ile ilgili aldığımız bilgiler çok iyi gittiği yönündedir diyen Emma Spak, ciddi yan etkilere dair herhangi bir rapor almadıklarını belirtti.

Aşılanacak ilk grup, huzurevlerinde yaşayanlar, evde bakımı olan kişiler ve evde bakımı olanların yakınlarıdır.

Bu grup bir sonraki parti de aşılanacak

İkinci parti aşılamanın Şubat ayı başlarında yapılması bekleniyor. Bu grup, şu anda aşılanan gruptan çok daha büyük sayıya sahip ancak SKR henüz tam olarak kaç kişi olduğunu bilmiyor.

"İkinci aşamada kimlerin aşılanması gerektiğine dair geniş yönergelerimiz var" diyen Emma Spak, örneğin, 70 yaşın üzerindeki kişiler ve altta bir hastalığı veya durumu olan kişiler olduğunu söyledi.

Salı günkü basın toplantısında, epidemiyolog Anders Tegnell, aşılamanın ikinci aşamasına dahil olanların 70 yaşın üzerinde, LSS'den destek alan, sağlık ve bakım personeli ile hastalara ve bakım alanında çalışanlar olduğunu duyurdu.

"Aşı programlarının başlamış olması çok iyi" diyen Tegnell şu ana kadar her şeyin yolunda gittiğini belirtti.

İkinci aşılama:

Belirlenen hedef program, ilk çeyrekte veya nisan ayına kadar hazır olması bekleniyor.

Henüz randevu almayın

Ancak ikinci grup için aşılamanın tam olarak neye benzeyeceğine henüz karar verilmedi ve bölgeler arasında değişiklik gösterecek.

"Bölgeler, aşılamayı mevcut yerel koşullara göre uyarlayacaktır. Bazı bölgelerde ekiplerin insanların evlerine gitmesi gerekebilir ve bazılarında aşılama birinci basamakta yapılabilir" diyen Emma Spak, bazı bölgelerde bir çağrı alınacağı, bazılarında ise randevu almak gerekebilir dedi.

Aşı için şuanda arayarak randevu almaya çalışmamak gerekir diyen Spak, randevu almanın şuan için mümkün olmadığını hatırlattı.

Herkes altı ay içinde aşılanabilir

Risk gruplarından sonra popülasyonun geri kalanının aşılanması beklenecek.

SKR ve hükümet tarafından belirlenen hedef, 18 yaşın üzerindeki tüm İsveçlilerin ve tıbbi nedenlerle aşılanması gereken 18 yaşın altındaki kişilerin 2021'in ilk yarısının bitiminden önce aşılanması hedefleniyor.

Emma Spak, bunun tüm aşıların onaylanmasına ve her şeyin olması gerektiği gibi gitmesine dayanan yüksek bir hedef olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi