Edinilen bilgilere göre, İsveç Adalet Bakanlığı tarafından 25 Mart'ta yayınlanan bir basın açıklamasıyla AB/AEA dışındaki gezginlere giriş yasağının uzatılmasına son verme kararı duyuruldu.

Basın açıklaması, "Bu aynı zamanda İsveç'e girerken aşı ve test sertifikaları sunma zorunluluğunun da kaldırılacağı anlamına geliyor" dedi.

Pandeminin henüz bitmemesine rağmen, Coronavirüs'e karşı aşılanan insan sayısının fazla olması ve daha hafif virüs varyantlarının hakim olması nedeniyle yeni bir aşamaya girdiğini de vurguluyor.

"AB içindeki giriş yasağını zaten kaldırdık. Şimdi Hükümet, üçüncü ülkelerden giriş yasağını uzatmamaya karar verdi" diyen Adalet ve İçişleri Bakanı Morgan Johansson, hareketle ilgili olarak, bu, pandemi nedeniyle son yıllarda İsveç'e gelmesi engellenen herkesin işini çok daha kolaylaştıracak ifadeleri kullandı.

Daha önce 9 Şubat'ta İsveç, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun giriş kısıtlamalarının artık orantılı bir enfeksiyon kontrolü olmadığı değerlendirmesi üzerine, COVID-19 aşılama durumlarına bakılmaksızın diğer Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Alanı'ndan gelen yolcular üzerindeki tüm giriş kısıtlamalarını kaldırmıştı.

Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı, "COVID -19'a karşı enfeksiyon kontrol önlemlerini aşamalı olarak kaldırmak için devam eden çalışmaların bir parçası olarak, hükümet bugün İsveç'e İskandinav ülkelerinden ve diğer AB ve AEA ülkelerinden girişle ilgili tüm kısıtlamaları kaldırmaya karar verdi." Adalet Bakanlığı o tarihte yayınladığı ortak basın açıklamasında şunları söyledi:

8 Mart'ta İsveç Hükümetinin, topraklarında günlük olarak tespit edilen çok sayıda vakaya rağmen, Coronavirüs'ü artık "genel ve sosyal olarak tehlikeli" bir virüs olarak sınıflandırmamaya karar verdiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından toplanan verilere göre, İsveç pandeminin başlangıcından 25 Mart taraihli verilere göre 2.481.736'dan fazla COVID-19 vakası kaydederken, aynı dönemde 18.189 kişi öldü.

İsveç, aşı durumlarından bağımsız olarak, dünya çapında yolcular için tüm giriş kısıtlamalarını kaldıran ilk AB ülkesi değil. Bu yılın Ocak ayının sonundan bu yana, giderek daha fazla ülke, seyahat kısıtlamalarının artık COVID-19 yayılmasının önlenmesinde herhangi bir rolü olmadığı konusunda hemfikir.

Editör: İsveç Gündemi