İsveç'in başkenti Stockholm'de kurulan sandıklarda oy kullanma hakkı olan yaklaşık 36 bin insanın üçte birinin sandığa gitmesi bekliyor.

Sabahın erken saatlerinde yoğun bir şekilde başlayan oy kullanımları öğle saatlerine doğru sakin geçmeye başladı.

Seçimin gereği olan demokrasinin hakim olduğu seçimde tüm partilerin seçim koordine ve sandık görevlileri bir birine başarı dileyerek seçimlerin Türkiye ve İsveç'teki vatandaşlarımız için hayırlı olması temennisinde bulundu.

Seçime katılım 10 bin dolayında olması bekliyor.

Yaklaşık 36 bin seçmenin geri kalanının oy kullanmama nedeni ise; oy kullanımının tek bir noktadan yapılması ve İsveç'in şehirler bağlamında biribirinden çok uzak olmaları, bunun yanı sıra oy kullanımının sadece bir günle sınırlı olması olarak görüldü.

İsveç'te hangi parti kazanır?

Partilerden çok ülke vatandaşlarının seçime katılımları ile birlikte kuşkusuz kazanacak olanın demokrasi olacağı görüşünün ağır bastığı İsveç'teki seçmende, ülke ve gurbetçiler için hayırlı olanın kazanması temennilerinde bulunuldu.

İsveç Gündemi'nin seçim öncesi yaptığı anket çalışmasına bakıldığında, Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) İsveç'te seçmenin önemli bir bölümünün oyunu alarak birinci çıkaracağı görülüyor, Ak Parti'den sonra ise Halkların Demokratik Partisi (HDP)'nin ikinci parti olarak seçimden çıkması bekleniyor.

İsveç'te iki parti yarışı ağır basıyor

Ak Parti ve HDP'nin İsveç'teki oylarda çekişeceği ön görülürken, Yüksek seçim kurulununca oyların açıklaması ile kesin sonuçlar netlik kazanmış olacak.

İşte İsveç'teki oy kullanımından kareler.
Editör: İsveç Gündemi