İsveç’te Kur’an-ı Kerim yakmasıyla reaksiyon çeken Danimarkalı çok sağcı Sıkı İstikamet Partisi önderi Rasmus Paludan’ın bu skandal eylemi Stockholm’ün NATO üyeliğine mal oldu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası Finlandiya ile birlikte ittifaka üye olmak için başvuruda bulunan İsveç bu eylemin ardından henüz Türkiye’nin onayını alamadı.

Müzakereler sonrası Finlandiya NATO’ya girmek için geri sayıma geçerken İsveç basını ‘dışarıda kaldık’ yorumu ile durumu özetlemişti.

NATO’suz devir için hazırlık yapan İsveç’te ülke basınından dikkat çeken bir analiz geldi.

İŞTE İSVEÇ’İN B PLANI

İsveç’in NATO’suz periyoda hazır olması gerektiğini belirten Aftonbladet gazetesi haberinde şu değerlendirmede bulundu;

‘NATO bizi içeri almak istemiyorsa, güvenliğimizi başka bir şekilde sağlamamız gerekiyor.’


Paludan’ın skandal eyleminin ardından resmi Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yayınlayan İsveç başbakanı Ulf Kristersson, ‘İfade özgürlüğü demokrasinin temel bir kesimidir. Lakin bir şeyin yasal olması kesinlikle uygun olduğu manasına gelmez’ demişti…

Aynı haberde İsveç’in ABD ile direkt mutabakatlar ve İngiltere ile iş birliğine gitmesi gerektiği vurgulandı.

Anders Lindberg imzalı haberde bu atılımlar ile İsveç’in güvenlik sorununa çözüm bulabileceği vurgulandı.

Bu hamleleri ‘B planı’ olarak özetleyen İsveçli gazeteci şu değerlendirmede bulundu;

‘Şahsen, NATO üyeliği için B Planını önemli bir biçimde tartışmaya başlamadan evvel bu yaz Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesine kadar beklememiz gerektiğini düşünüyorum. Ama sonra bunu yapma zamanı gelmeli.’

Lindberg Türkiye ve Macaristan’ın İsveç’in üyeliğini onaylamayarak ülkeyi küçük düşürmek istediğini sav etti.

İSVEÇ’İN İŞTİRAKİNİN 15 HAZİRAN’A KADAR ONAYLANMASI BEKLENİYOR

Öte yandan Macaristan, aylar sonra Finlandiya’nın NATO’ya iştirakine onay verdi.


Terör örgütlerine karşı gerekli adımları atmadığı için Ankara’nın onayını alamayan İsveç, birlikte başvurduğu Finlandiya’nın kendisinden evvel üye olmaması gerektiğini her fırsatta lisana getiriyordu. İsveç basını uzun bir müddettir bunun ülke için en berbat senaryo olacağını yazıyordu.

Başbakan Viktor Orban’ın partisi Fidesz’in çoğunlukta olduğu Macaristan parlamentosunda yapılan oylamada, Finlandiya’nın NATO’ya iştiraki 6’ya karşı 182 oyla onaylandı.

Fidesz, Finlandiya ile NATO’ya iştirak konusunda birlikte hareket eden İsveç için ise ileri bir tarihte karar verileceğini açıkladı.

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, İsveç’in NATO’ya iştirakinin 15 Haziran’a kadar devam eden parlamento oturumunda büyük ihtimalle onaylanacağını tabir etmişti.

Editör: İsveç Gündemi