DAGENS NYHETER

- Maliye Bakanı Magdelena Andersson, Ilımlı Parti’nin bütçe fazlası hedeflerinde ciddi olmadığı konusunda eleştiride bulundu.

- Başbakan Stefan Löfven bazı konularda Ilımlı Parti’nin başını çektiği ittifak partileri ile işbirliği yapmak istiyor.

- Finlandiya’da geçen ay seçimlerden zaferle çıkan Merkez Parti’nin lideri Juha Sipila, Gerçek Finler

Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi’yle beraber hükûmeti kurduklarını açıkladı.

- Charlie Hebdo saldırısını üstlenen El-Kaide lideri Yemen’de öldürüldü.

SVENSKA DAGBLADET

- Ilımlı Parti’nin Skåne bölge teşkilatında, hükûmet ile yapılan Aralık ayındaki anlaşmaya karşıt sesler yükselirken yeni bir seçim yapılması ve İsveç Demokratları ile işbirliğine gidilmesi düşünceleri artıyor.

- İsrail’in Stokholm Büyükelçisi Isaac Bachman, Avrupa’da her zamankinden daha çok artan şiddet karşısında Yahudi karşıtlığıyla mücadele etmenin çok önemli olduğunu bildirdi.

- İsveç Radyosu diktatörlerle yapılan silah ticaretinin halen sonlandırılmadığını ortaya çıkardı.

- İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, perşembe günü Parlamentodaki bir tartışmada 1915 yılında gerçekleşen olayları soykırım olarak adlandırmaktan kaçındı.

- Rusya’nın Moskova’da yapacağı Zafer Günü kutlamalarına çok az sayıda siyasi katılacak.

- Avrupa’da sevinç günü. İkinci Dünya Savaşı’nın sona erdirilmesinin 70. Yıldönümü bugün kutlanıyor.

- Danimarka hükûmeti, önümüzdeki yıldan itibaren restoran, mağaza ve benzin istasyonlarında nakit para kullanımını kaldıracak.

AFTONBLADET

- Yüksek Öğretim ve Araştırma Bakanı Helene Hellmark Knutsson eğitimde iyileşme için öğretmen maaşları yükseltilerek, bu branşın cazip hale getirilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

- İngiltere’de yapılan genel seçimler İşçi Partisinin hüsranıyla sonuçlandı.

- Stockholm Lokaltrafik’in (SL) CEO’su Anders Lindström Hong Kong’ta hırsızlık yaptığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.

- Irak’ın Musul kentinde bir süredir kapalı olan beş yıldızlı Ninova Oteli İslam Devleti tarafından yeniden hizmete açıldı. Otel, militanların dinlenme ve tatil ihtiyaçlarını karşılayacak.

- Sol Parti lideri Jonas Sjöstedt, Parlamentodaki görüşmeler sırasında, hükûmetin geçici süreli iş sözleşmesi konusundaki seçim vaadine ihanet ettiği gerekçesiyle Löfven’i ciddi şekilde eleştirdi.

EXPRESSEN

- İngiltere’de yapılan genel seçimler David Cameron’un zaferiyle sonuçlandı.

- Yapılan kamuoyu araştırmaları, 38 ay sonra ilk kez Ilımlı Parti’nin başını çektiği ittifak partilerine olan seçmen desteğinin kırmızı yeşil ittifaka olan desteği geçtiğini gösterdi.

- Burundi’de yapılacak seçimler öncesinde şiddet ülkeyi çok kötü etkilerken, insanlar komşu ülkelere göç etmeye devam ediyor.

- Ilımlı Parti Milletvekili Karin Enström’den, Parlamentodaki tartışmalar esnasında hükûmetin dış politikasına ciddi şekilde eleştiri geldi.
Editör: İsveç Gündemi