Türkiye'de İstanbul İstiklal Caddesi'nde meydana gelen hain terör saldırısı dünyanın da yakından takip ettiği bir olay olarak ajansların gündemini oldukça meşgul ediyor.

Kalleş saldırı nedeniyle 6 kişi öldü, 81 kişi ise yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren terörist ise saklandığı evde kıskıvrak yakalandı.

Saldırganın terör örgütü PKK/PYD/YPG ile bağlantısının olması ise PKK'ya verdiği destekle bilinen İsveç basınını oldukça karıştırdı.

İsveç gazetesi Expressen, söz konusu eylemin NATO görüşmeleri arasında olduğuna dikkat çekti.

Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan müzakerelerin ortasında yaşanan bu olayda İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Türkiye'nin yanında olduğuna dair bir mesaj yayımladığından bahsedildi.

Nitekim Kristersson, sosyal medya hesabı üzerinden "İstanbul'un göbeğinde meydana gelen patlama haberiyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve tüm sevdiklerini kaybedenlerle birlikte. Türkiye'nin yanındayız." mesajını yayınladı.

İsveç basınında ise NATO müzakerelerinin ortasında yaşanan bu saldırının NATO sürecini etkileyip etkilemeyeceği sorusu soruldu.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, saldırının NATO sürecini etkileyeceğini düşünmediğini açıkladı.

Billstrom da Türkiye'nin yanında olduğunu ifade ederek, "İsveç olarak Finlandiya ve Türkiye ile iş birliği yapmaya hazırız ve buna dair bir muhtıramız da var" dedi.

İsveç'in bu kadar paniklemesinin nedeni ise yıllarca terör örgütü PKK ve YPG'ye verdiği destek. NATO'ya girme taleplerinin ardından Türkiye'den veto yiyen ülke, yapılan müzakerelerde Türkiye'nin taleplerini kabul etti.

Geçtiğimiz günlerde hükümetin de değiştiği İsveç'te Kristersson ve yönetimi terör örgütü PKK'nın yanı sıra daha önce terör örgütünden saymadığı YPG ve PYD'ye yönelik bakışın da değiştirmeye başladı.

Editör: İsveç Gündemi