Expressen gazetesi, Atatürk Havalimanı'na kana bulayarak 44 kişinin ölümüne neden olan üç canlı bombanın arkasında terör örgütü IŞİD için çalışan Çeçen vatandaşı Ahmed Tschatajev, olduğunu iddia etti.
İŞİD'in sorumlularından biri olduğu öne sürülen 36 yaşındaki Ahmed Tschatajev,İsveç ve Norveç'e silah kaçakçılığı yapması nedeniyle liman kenti Trelleborg'de 2008 yılında yakalandığı belirtildi.

 Ystad Mahkemesine çıkarılan Ahmed Tschatajev, insan kaçakçılığı suçundan 1 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldığı daha sonrada sınır dışı eğildiği kaydedildi.

Öte yandan Ahmed Tschatajev'in IŞİD’e katılmadan önceki hayatı da dikkat çekici. 12 yıl önce Rusya’da silahlı örgüt üyeliği suçundan mahkum oldu. Cezaevinde enfeksiyon kaptı ve bu nedenle kolu kesildi. ‘Tek Kol’ lakabı ile ile bilinen Çatayev, cezaevinden kaçtı. 2003’te siyasi mülteci olarak Avusturya’ya gitti. Daha sonra Ukrayna ve Gürcistan’da farklı suçlardan tutuklandı. Çatayev, Gürcistan’da 2011 yılında Lapota Vadisi’nde güvenlik güçleriyle çıkan çatışmada arabulucu oldu ancak kısa sürede cezaevinden kurtuldu.
Editör: İsveç Gündemi