Başkent Stockholm'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Wallström, Filistin'e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini söyledi.
İsrailli yetkililerin kendisine randevu vermemesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Wallström, "İsrail'e önceden de ziyaret gerçekleştirmek istedim, olmadı. Bütün politik sorunların konuşarak diyalogla çözülmesi gerekli. İsveç ile İsrail arasında birçok konuda ortak çalışma var. Umuyorum ki ilerideki bir tarihte İsrail'e yapacağım ziyarette Filistin ve İsrail arasındaki sorunların uzun vadeli çözümünü konuşuruz." ifadelerini kullandı.

Wallström, Filistin ziyaretinde Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Dışişleri Bakanı Riad Malki ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüşeceğini aktardı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Filistin-İsrail sorununun iki devletli uzlaşma ile çözülmesi gerektiği yönündeki kararının üzerinden 70 yıl geçtiğini hatırlatan Wallström, "50 yıldır Filistin toprakları işgal ediliyor. 10 yıldır Gazze tamamen izale edilmiş durumda. Oslo anlaşmasının üzerinden yaklaşık 25 yıl geçmesine rağmen kalıcı bir barış hala sağlanamadı." diye konuştu.

İsveç'in 2014 yılında Filistin'i bağımsız bir devlet olarak tanıdığına değinen Wallström, aynı sene Stockholm'de Filistin Büyükelçiliğinin açıldığını anımsattı. Bunun ardından Mahmud Abbas'ın İsveç'e ziyarette bulunduğunu dile getiren Wallström, "İsveç olarak iki devletli çözüme destek vermeye devam ediyoruz. Orada bir araya geleceğim sivil toplum kuruluşlarından iki devletli çözüm sürecini, yüz yüze konuşma imkanı bularak, desteklemelerini isteyeceğim." açıklamasını yaptı.

İsveç'in iki limanı Ruslara kiralanıyor

Bakan Wallström, İsveç hükümetinin güvenlik endişelerine rağmen Rusya'nın Kuzey Akım-2 Doğalgaz Boru Hattı Projesi çerçevesinde Gotland ve Karlshamn kentlerinde bulunan limanları kiralamasına yönelik anlaşmayı iptal etmeyeceğini aktardı.

Bu anlaşmanın belediye başkanları ve meclis üyelerinin ortak kararıyla imzalandığı bilgisini veren Wallström, anayasaya göre iki belediyenin anlaşmasını iptal etme yetkilerinin bulunmadığını belirtti.

Rusya'dan Almanya'ya Baltık Denizi altından 55 milyar metreküp kapasiteli iki boru hattının yapılacağı proje için resmi anlaşma, Rus enerji şirketi Gazprom, Alman enerji şirketleri E.ON ve BASF ile merkezi Avusturya'da bulunan enerji şirketi OMV arasında geçen yıl eylül ayında imzalanmıştı. Boru hatlarının yapımına 2017'de başlanması ve 2019'da bitirilmesi öngörülüyor.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi