İsrail asıllı İsveç vatandaşı Dror Feiler, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin, "İşgalci İsrail, Mescid-i Aksa'nın dini, tarihi ve siyasi statüsünü değiştirmek istiyor." dedi.

İsveç'ten 2015'te Gazze'deki ablukayı delmek için İsveçli ve Norveçli aktivistlerle yola çıkan Marianne isimli teknede de bulunan Feiler, AA muhabirine, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
"İsrail hükümeti Mescid-i Aksa'nın dini, tarihi ve siyasi statüsünü değiştirme planları yürütüyor." ifadelerini kullanan Feiler, İsrail hükümetinin tansiyonu bilerek yükseltmeye çalıştığını söyledi.

İsrail'in 2014'te de bölgenin statüsünü değiştirmeye yönelik hamle yaptığının altını çizen Feiler "Aslında İsrail hükümeti sonucun ne olacağını çok iyi bildiği halde zaman zaman bu hamleleri yapmayı tercih ediyor. Umarım biz her seferinde doğru ve etkili tepki göstererek İsrail'i daima durdururuz." diye konuştu.

- İsrail, kendi vatandaşını öldürdü iddiası

Feiler, İsrail polisinin, 14 Temmuz'da Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunmakla itham ederek öldürdüğü 3 kişinin aslında İsrail vatandaşı olduğunu öne sürdü. Feiler, "Herkesin gözünden kaçan bir şey var. Polislerin öldürdüğü İsrail vatandaşlığı bulunan kişiler. Ama medya buna hiç değinmedi bu da beni çok şaşırttı. Tabii her durumu kullanmak isteyen İsrail, Filistinlileri suçlayarak bunu kullandı." yorumunda bulundu.

- Sorunun çözümü "insani prensipler"

İsrail ve Filistin arasındaki sorunun ancak insani prensipler uygulanarak çözülebileceğine vurgu yapan Feiler şöyle devam etti:
''Şu an için iki devlet arasındaki sorunu çözmek çok zor. Ama insani prensipler uygulanırsa sorun çözülür. Yani, bütün insanlar yerel ve uluslararası alanda aynı haklara sahip olacak. Bu kural uygulanmadığı sürece sorun sürer. Suriye'de neler olduğunu unutmayalım. İsrail Filistin arasındaki sorunların temelinde din çatışması yok. Bu sorunların nedeni, eşitsizlik, hak ve hukukun engellenmesi ve bir arada yaşama tahammülünün olmaması. Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve ateistin aynı değerlere ve haklara sahip olduğu göz önünde bulundurularak çaba gösterilmesi lazım. Yani birbirimizin farklılıklarına saygı göstermeliyiz."

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi