Aşı alımında beklentilerin gerisinde kalan İsveç için bu, baharda birkaç milyon daha az doz anlamına geliyor.

SVT'ye değerlendirmeler bulunan Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, hedef resmin gözden geçirilmesi gerekebileceğini söyledi.

Anlaşmaya göre, ilaç devi Astra Zeneca, yılın ilk yarısında İsveç'e yaklaşık 5,6 milyon aşı dozu teslim etmiş olacaktı.

Ancak Perşembe günü şirket, ihracat yasakları nedeniyle ikinci çeyrekte Avrupa'ya aşı teslimatlarını yarıya indirdiğini duyurdu.

2 milyon daha az doz verilecek

Cuma günü, İsveç Halk Sağlığı Kurumu, İsveç'in Astra Zeneca'nın aşısının yaklaşık 2 milyon daha az doz alabileceğini duyurdu.

Otoriteye göre, toplamda yaklaşık bir milyon insan için bir aşıya karşılık geliyor.

"Beklediğimizden daha az aşı dozu almamız talihsiz bir durumdur" diyen epidemiyolog Anders Tegnell, bu durumun İsveç'teki tüm yetişkinlere covid-19'a karşı koruma sağlama çalışmalarını, programın nasıl ve ne şekilde etkileneceğini söylemek için çok erken olsa bile, doğal olarak geciktirdiğini söyledi.

"Hedefi gözden geçirmemiz gerekebilir"

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, Astra Zeneca'dan teslimatların baharda önemli ölçüde azalacağı gerçeği, İsveç'in 18 yaşın üzerindeki herkese yaz ortasından önce bir aşı önerilmesi yönündeki aşı hedefini etkileyebilir dedi.

"Şu anda aşılama oranı ve aşı hedefi açısından tam olarak ne önemi olduğu söylenemez, ancak hedef resmin gözden geçirilmesi gerekebilir" ifadeleri kullanan Hallengren, hükümetin ihracat kısıtlamaları hakkındaki bilgileri çok ciddiye aldığını sözlerine ekledi.

"Diğer AB ülkeleriyle birlikte durumu ve olası önlemleri gözden geçiriyoruz. Diğer şeylerin yanı sıra, Avrupa Komisyonu ve aşı koordinatörü üreticilerle diyalog halindedir" dedi.

İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergström de mevcut planın kargaşa içinde olduğunu ve bu nedenle düzeltilmesi gerekebileceğini belirtti.

Bergström, aşı teslimatlarının neredeyse yarıya düşürülmesi ciddi bir risktir yorumunda bulundu.

Bölgelerle için büyük hayal kırıklığı

İsveç belediyeleri ve bölgeleri SKR'nin sağlık ve tıbbi bakım bölümü başkanı Emma Spak da bu habere çok üzüldüğünü ve artık daha fazla gecikme olacağı gerçeğiyle bağlantılı bölgeler arasında büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

"Daha fazla ve teslimatlardaki sayının ciddi oranda düşmesi, açıkça endişe vericidir ve çok üzücüdür" değerlendirmesi yapan Spak, sadece bekleyebiliriz ve bölgeler için sonuçlarının ne olacağını göreceğiz dedi.

Ayrıca, aşı geldiği sürece haftada 1,2 milyon doz aşılamanın mümkün olduğunu belirtti.

"Bölgeler muazzam bir kapasite oluşturdu, ancak şu anda bu teslimat hacimleriyle mümkün değil" dedi.

Editör: İsveç Gündemi