Son 20 yılın en büyük büyüğü olarak adlandırılan fırtına Ülkelere adeta kaos yaşattı. Yaşamı felç eden fırtınalardan dolayı ciddi maddi hasarlar meydana geldi.

Hafta sonu tüm İskandinavya'yı etkisi altına alan yağışlar ve Fırtına yaşamı olumsuz etkiledi.
İsveç'te 70 binden fazla evde saatlerce elektrik kesintisi meydana geldi. Danimarka'da neredeyse tüm köprüler trafiğe kapandı. Stockholm havalimanına uçaklar ya inemedi, ya da gecikmeli inebildi. Norveç'te ise bazı şehirlerde neredeyse yaşam tamamen durma noktasına geldi.

Danimarka’da etkili olan ve Egon olarak isimlendirilen fırtına memlekette ciddi maddi hasara sebep oldu. Ülke genelinde 50'den çok evin tahliye edildiği belirtildi .Ülkenin batısında başlayan fırtına gece boyunca etkisini hissettirdi. Birçok şehirde binalarda maddi hasar meydana gelirken sahil bölgelerinde denize çok fazla yakın bulunan bazı binalar kasırganın etkisiyle denize uçtu. Bu arada fırtına sebebiyle Danimarka ile İsveç arasındaki köprü kapatıldı ve deniz ulaşımı geçici olarak durduruldu. Diğer yandan Danimarka’nın üzerine kurulu olduğu Jyyland-Fyn ve Sjealland adaları arasındaki köprüler 14 saat boyunca vasıta trafiğine kapatıldı.Alborg şehri fırtınanın en etkili olduğu yerlerden biriydi.

Şehirde 29 kişi fırtına dolayısıyla yaşadıkları yerlerden tahliye edilmek mecburiyetinde kaldı.

İsveç’te ise fırtına öncelikle Skâna bölgesinde etkili olmaya start verdi. Bölgenin çevre ile iletişimi ciddi oranda kesildi. Halihazırda bazı kısımlarda bulunan 40 binin üzerinde eve elektrik verilemiyor. Öte yandan fırtına ülkenin genellikle güney batısında etkili oldu.

NORVEÇ'TE SON 20 YILIN EN ETKİLİ FIRTINASI
Norveç’te ise Nina adı verilmekte olan fırtına özellikle sahil bölgelerinde etkili oldu. Yetkililer fırtınanın son 20 yıldaki en kuvvetli fırtına olduğunu açıkladı. Ülke genelinde 20 bin kişi elektriksiz kaldı. Fırtına öncesinde Norveç Meteoroloji Ajansı özellikle Ostfold, Vestfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland, Sogn ve Fjordane şehirlerinde yaşamını sürdüren insanlara evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu. Bu arada alınan emniyet önlemleri sayesinde fırtınayı bir hayli güçlü bir şekilde hissetmelerine karşın her üç İskandinav ülkesinde de direk fırtınadan dolayı her hangi bir can kaybı yaşanmadığı bildirildi.

Fırtınanın meydana getirdiği asıl hasar bilançosunun önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını belirten yetkililer bu fırtınanın bilançosu çok ağır görünüyor şeklinde konuştu.

Semihhan AYDEMİR / İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi