Havacılık sektöründe keskinleşen rekabeten karlı çıkmak isteyen tekeller yolcuların ve çalışanların can güvenliklerini tehlikeye atıyorlar. Pilotlar haftanın beş günü günde 10 ila 15 saat aralıksız uçuş yapmaya zorlanıyorlar. Uzun çalışma saatlerine dayanamayan pilotlar hem kendilerinin hem de yolcuların can güvenliklerini riske atan yanlışlıklar yapıyorlar.
1900 üyesi olan “İsveç Pilot Derneği”nin 600 üyesini kapsayan araştırması pilotların yarısından fazlasının kokpitte uyuduğunu, % 70’inin uçuş sırasında ciddi yanlışlıklar yaptığını ortaya çıkardı. Pilotların % 80’i ise yorgunluk ve bitkinlikten dolayı uçuş güvenliğinin tehlikede olduğunu ifade ediyor.  Araştırmaya katılan pilotlar SAS, Ryan Air, Cimber Sterling, Norweigan, Thomas Cook Airlines ve EasyJet’te görev yapıyor.

İsveç Pilot Derneği Uçuş Güvenlik Komitesi Başkanı Bo Säbb Havacılık şirketleri arasındaki rekabetin ciddi kazalara yolaçabileceği uyarısında bulunuyor. Hükümete çalışma saatlerini düzenleyen yeni bir yönetmenlik hazırlamasını öneriyor.

Daha önce Danimarka ve Norveç’te yapılan araştırmalar da bitkinlik ve yorgunluktan ötürü pilotların % 50’sinden fazlasının uçuş sırasında uyuduklarını  göstermişti.

airlinehaber.com
Editör: İsveç Gündemi