Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç hava kuvvetleri komutanları, ortak bir hava kuvvetinin oluşturulmasına dair niyet mektubu imzaladı. Dört ülke tarafından yapılan ortak açıklamaya göre, ortak hava kuvvetinin nihai amacı Rusya’dan gelen tehditlere karşı ortak hareket etmek. Niyet mektubunu Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç hava kuvvetleri komutanları ile birlikte NATO Hava Komutanlığı başkanı General James Hecker imzaladı.

Danimarka Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Jan Dam, Reuters’a şu açıklamalarda bulundu:

“Hava kuvvetlerini entegre etme hamlesi, Rusya’nın geçen yıl Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesiyle tetiklendi. Birleşik filomuz büyük bir Avrupa ülkesine benzetilebilir. Hava sahası gözetleme sistemimizi daha fazla entegre edip edemeyeceğimizi görmek istiyoruz, böylece birbirimizin gözetleme sistemlerinden gelen radar verilerini kullanabilir ve bunları topluca kullanabiliriz. Bugün bunu yapmıyoruz.”

Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri envanterinde 57 adet F-16 savaş uçağı ve 37 adet F-35 savaş uçağı mevcut. Norveç, ABD’li Lockheed Martin’e ekstra 15 adet daha F-35 siparişi verdi. Finlandiya Hava Kuvvetleri’nin envanterinde 62 adet F/A-18 Hornet savaş uçağı mevcut. Ayrıca Finlandiya’nın da 64 adet F-35 siparişi var. Danimarka Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin envanterinde 58 adet F-16 ve 27 adet F-35 siparişi var. İsveç’te ise farklı konfigürasyonlardan oluşan 90’dan fazla Gripens savaş uçağı var. Dört ülkenin toplam savaş uçağı sayısı ise 304 adeti buluyor.

Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Norveç hava kuvvetleri komutanları daha yakın işbirliğini konuşmak için ilk olarak Kasım 2022’de İsveç’in başkenti Stockholm’de bir araya geldi. Yapılan bu ilk toplantıdan resmi bir sonuç sonuç ise çıkmadı. İmzalanan bu resmi niyet mektubu ile birlikte dört ülkenin savaş uçakları artık ortak bir şekilde hareket edecek.

İlgili Olarak: 

Editör: İsveç Gündemi