İsveç şimdiye kadar İskandinav bölgesindeki diğer ülkelerden önemli ölçüde daha fazla enfeksiyon geçirdi.

Aynı zamanda bazı komşu ülkeler enfeksiyonun, özellikle yerel salgınlar yoluyla arttığı görülmektedir.

İskandinav ülkelerinde korona durumunun ülke bazında nasıl olduğuna bakalım.

Enfeksiyon: İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na (FHM) göre bugüne kadar İsveç 85.880 doğrulanmış covid-19 vakası kaydetti. Hastalıkla ilgili ölümler 5.842'dir ve bunların çoğu, daha doğrusu 5.202 kişi, 70 ila 90 yaş arasındadır.

İsveç'te, ilkbaharda hızlı bir enfeksiyon yayılımı görüldü. Yetkililerin korona kriziyle nasıl başa çıkmayı seçtiklerine dair İsveç stratejisi, kısmen etkili örneklemenin başlamasından önce geçen uzun süre nedeniyle eleştirildi.

Tavsiye ve kısıtlamalar: 

Koronavirüs İsveç'e geldiğinden beri, İsveç Halk Sağlığı Kurumu ülkede enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için çalıştı. Bu, uyulması teşvik edilen tavsiyelerle ve aynı zamanda ilgili kısıtlamalar yoluyla. Kimse tavsiyeleri gözardı etmedi. Anders Tegnell'in salgın boyunca tekrarladığı, hasta olunca evde kalmak, mümkünse evden çalışmak, sık sık ellerin yıkanması ve başkalarından uzak durmak.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun, herkesin covid-19 enfeksiyonunu önleme sorumluluğu hakkındaki genel tavsiyeye ilişkin düzenlemeleri, herkesin enfeksiyonun yayılmasına karşı koymak için kişisel bir sorumluluğa sahip olduğunu sürekli olarak vurguladı. Örneğin FHM'ye göre partiler, düğünler ve cenazeler gibi büyük sosyal etkinliklere katılmaktan kaçınılmalıdır.

Bazı kısıtlamalar da getirildi. Bazıları Halk Sağlığı Kurumu'ndan bazıları ise hükümetin kararlarıyla.

Diğer şeylerin yanı sıra, hükümet 29 Mart'ta 50'den fazla kişiyle halka açık toplantılar ve halka açık etkinlikler düzenlenmesini yasaklama kararı aldı. Ve 1 Temmuz'da, restoranlarda geçici enfeksiyon kontrol önlemlerine ilişkin yeni bir yasa çıkarıldı.

FHM ayrıca belirli kısıtlamalar getirdi. Örneğin, spor ve egzersiz aktiviteleri söz konusu olduğunda. 14 Temmuz itibarıyla İsveç'te spor müsabakalarına, maçlara ve kupalara seyirci olmadan izin verildi.

Bu yıl 14 Mart'ta Dışişleri Bakanlığı (UD) tüm ülkelere gereksiz seyahatlere karşı tavsiyede bulunmaya karar verdi. O zamandan beri, birkaç ülkeden caydırma kaldırıldı, ancak diğerlerine yönelik caydırma da düzenli aralıklarla uzatıldı. Dışişleri Bakanlığının halihazırda seyahat tavsiyesinde bulunduğu ülkeler, Hükümet Dairelerinin web sitesinde bulunabilir.

Norveç

Enfeksiyon: Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'ne (NIPH) göre, Norveç'te şimdiye kadar 11.624 doğrulanmış covid-19 vakası ve 264 korona ile ilgili ölüm gerçekleşti. İsveç'te olduğu gibi, can kayıplarının büyük bölümü (227) 70 ile 90 yaş arasındaki insanlarda görülmektedir. Öte yandan Norveç, İsveç'in aksine, ülkenin huzurevlerinde daha fazla enfeksiyon yayılmasını önleyebildi.

Norveç'te insanları test etmek ve enfeksiyon takibi yapmak için bir strateji uygulamaya konmuştur. Ayrıca enfekte olduğu gösterilenler için karantina veya tecrit talepleri de oldu.

Pandemi evresinin başlarında Norveç, enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için bir dizi farklı kısıtlama getirdi. Diğer şeylerin yanı sıra, anaokulları, okullar ve restoranlar kapatıldı ve bu da misafirlerin en az bir metre uzakta kalmasını garanti edemedi.

Tavsiye ve kısıtlamalar: Pandemi evresinin başlarında, Norveç, enfeksiyonun daha fazla yayılmasını önlemek için bir dizi farklı kısıtlama getirdi. Diğer şeylerin yanı sıra, anaokulları, okullar ve restoranlar kapatıldı ve bu da misafirlerin en az bir metre uzakta kalmasını garanti edemedi. Bunlardan bazıları zaten ülke tarafından yayınlandı.

Sürekli alakalı olan bir şey de Norveç'in seyahat kısıtlamalarıdır. Geçmişte ülkeye giriş yasağı vardı. Ancak, 15 Temmuz'da Norveç hükümeti, AB / ESS ve Schengen bölgesindeki "yeterince düşük bulaşma yayılımına" sahip bölge ve ülkelerden girişler için karantina şartından muafiyet kararı aldı.

Bir haritada, Norveç'e girerken kırmızı renkte on günlük karantina gerektiren ülkeler işaretlenmiştir. Diğer ülkeler / bölgeler sarı ile işaretlenmiştir. Listede bir alanın kırmızı veya sarı ile işaretlenip işaretlenmeyeceğine hükümet karar verir. Bu, FHI'nin tavsiyelerine göre yapılır. Harita en az iki haftada bir güncellenir.

FHI'nin seyahat önerileri, ülkelerin enfeksiyonlarının genel bir değerlendirmesi ve diğer ilgili bilgiler yoluyla yapılır. Ek olarak, gerekliliklerden biri, ülkelerin veya bölgelerin son iki hafta içinde 100.000 ülke sakini başına 20'den az doğrulanmış enfeksiyon vakasına sahip olmasıdır. Ve son on dört günde pozitif test sonuçlarının ortalaması yüzde 5'in altında olma şartı aranıyor.

Ülkenin dışişleri bakanlığı hala tüm ülkelere gereksiz seyahat yapılmaması tavsiyesinde bulunuyor.

Norveç, diğerleri gibi, maske koruyucu kullanımı konusunda tavır almış bir ülkedir. Şimdiye kadar, bu bir gereklilik değil, ancak Ağustos ayında, Oslo'da toplu taşıma ile seyahat edenler için maske koruyucuların kullanılması önerileri getirildi.

Kalabalıklar söz konusu olduğunda, 20 kişinin özel etkinliklere ve halka açık etkinliklere katılmasına izin verilir.

Danimarka

Enfeksiyon: İsveç Serum Enstitüsü'ne (SSI) göre, Danimarka şu ana kadar covid-19 ile doğrulanmış 18.607 vaka kaydetti. Doğrulanan ölümler şu anda 628'dir.

Enfeksiyon son zamanlarda Kopenhag bölgesi ve Odense'de arttı. Ayrıca bu alanlarda yeni kısıtlamalara da yol açmıştır.

Tavsiye ve kısıtlamalar: Danimarka'da hem özel hem de halka açık etkinliklere katılabilecek kişi sayısı sınırı 100'dür. Kopenhag bölgesi ve Odense'de (toplam 18 belediye), toplantılara en fazla 50 kişinin katılmasına izin verilmektedir. Bu bölgelerde artan enfeksiyon oranlarının görülmesi mümkün olduğu için alınan önlemlerden biridir. Bunun bir istisnası, dışarıda düzenlenen cenazelerdir.

Restoranlara gelince genellikle 05.00–24.00 saatleri arasında misafirlere açıktır. Ayrıca, ziyaretçi başına en az dört metrekarelik taban alanının mevcut olmasını sağlamalıdırlar. Gece kulüpleri ve benzerleri hala kapalıdır.

Danimarka'da, toplu taşıma araçları, feribotlar veya taksilerle seyahat edenler için maske korumasına da ihtiyaç vardır. Bu gereklilik, örneğin otobüs ve tren istasyonlarında veya feribot terminallerinde olduğunuzda da geçerlidir. Maske koruması gerekliliği on iki yaşın altındaki çocuklar için geçerli değildir.

Finlandiya

Enfeksiyon: Sağlık ve Refah Enstitüsü'ne (THL) göre, Finlandiya bugüne kadar 8.337 doğrulanmış covid-19 vakası kaydetti. Hastalığa bağlı ölümler 336'dır.

Enfeksiyonun yayılması oldukça düşüktür, ancak son zamanlarda ülkenin çeşitli yerlerinde yerel bir salgın yaşanmıştır. Örneğin, çeşitli öğrenci partileriyle bağlantılı olarak birkaç teyit edilmiş vaka görmek mümkün olmuştur. Bazı olaylarda, birkaç yüz kişinin bir araya geldiği oldu.

Tavsiye ve kısıtlamalar: Finlandiya, yurtdışına seyahatle bağlantılı olarak neyin geçerli olduğunu ve ülkeye girerken gönüllü karantina ihtiyacını bildirmek için kullanılan sözde bir “trafik ışığı modeli” benimsemiştir. Trafik ışığı modelinde, Finlandiya'dan çok daha yüksek bir enfeksiyon riskine sahip olmadıkları ülkeler yeşil olarak işaretlenmiştir.

Enfeksiyon riski Finlandiya'dakinden daha yüksekse, ülke turuncu renkle işaretlenmiştir. Portakallar, ülkeyi ziyaret etmek için açık bir neden olmadıkça seyahat etmekten kaçınmalıdır. Sağlık otoritesi, Finlandiya'ya girerken yolcuların sağlık durumunu kontrol edebilir ve ayrıca gönüllü karantina tavsiye edilir.

Kırmızı işaretli bir alandan Finlandiya'ya seyahat edenlere gönüllü karantina uygulaması da önerilir. Bu bölgelerde enfeksiyon riskinin Finlandiya'dakinden önemli ölçüde daha yüksek olduğu veya riskin güvenilir olarak değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir. Kırmızı ile işaretlenmiş ülkelere, pandeminin yakın gelecekte azalmasının muhtemel olmadığı düşünüldüğünden, seyahatten kaçınmaları önerilir.

İsveç şu anda Finlandiya'nın trafik ışığı modeline göre ülkelerin durum haritasında sarı ile işaretlenmiştir. Finlandiya'ya giriş ve çıkışlarda geçerli olan hususlar Sınır Muhafızlarının web sitesinden takip edilebilir.

Diğer açılardan, ülke maske koruyucuların kullanılması konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Kısmen mesafenizi her zaman koruyamayacağınız toplu taşıma araçlarıyla seyahat edenler için maske takmak tavsiye ediliyor. Ama aynı zamanda riskli bir bölgeden Finlandiya'ya gelen ve herhangi bir nedenle karantinadayken evin dışına çıkmak zorunda kalan insanlar içinde maske takılması tavsiye ediliyor.

Korona testi yapılacak kişilerin, numune alma yolunda ve test sonuçlarını almadan önce yine maske koruyucuları takmaları tavsiye edilir.

İzlanda

Enfeksiyon: Sağlık ve sivil koruma ve acil durum yönetimi yetkililerine göre, İzlanda şimdiye kadar 2.143 doğrulanmış covid-19 vakası ve on korona ile ilgili ölüm yaşadı. İzlanda'daki enfeksiyonun yayılması, korona salgını boyunca düşük olmuştur.

Tavsiye ve kısıtlamalar: İzlanda'da, çoğu ülkede olduğu gibi, insanlara sosyal mesafeyi korumaları tavsiye edilir. Mümkün olduğu ölçüde iki metre kuralına uyulmalıdır.

Toplantılarda, işyerlerinde ve restoranlarda iki metrelik mesafenin korunması bir zorunluluktur. Müzeler, gece kulüpleri ve diğer halka açık faaliyetlerin de açık kalabilmek için insanlar arasında iki metre mesafeyi tutabilmeleri gerekmektedir. Alkol satışı olan restoran ve gece kulüplerinin saat 23.00'ten sonra işlerini yapmalarına da izin verilmiyor.

Ayrıca kaç kişinin toplanabileceği konusunda da bir sınır vardır. Bu, 2005 veya daha sonra doğan çocuklar haricinde maksimum 100 kişi için geçerlidir.

İki metre kuralına uyulamayan halka açık yerlerde, maske koruyucularının kullanımıyla ilgili kısıtlamalar vardır. Bu tür yerlere önerğin toplu taşıma, iç hat uçuşları, yolcu feribotları ve kuaförlük ve masaj salonlarıdır.

Spor salonu ve banyo tesislerinde sosyal mesafe de gereklidir. Bu tesislerdeki kişi sayısı, izin verilen normal maksimum misafir sayısının yarısını geçemez.

Editör: İsveç Gündemi