Dünya nüfusu son zamanlarda en çok tartışılan konuların başında geliyor. Artan insan sayısı ile gezegenimizin tükenme hızı arasında yakın bir ilişki var. İşte bu yüzden nüfus planlamasından bahsedilip duruluyor. Ancak diğer taraftan bir grup da önemli olanın insan sayısından ziyade kişi başına tüketim miktarını dengelemek olduğunu savunuyor. Yani şunu söylüyorlar, sıradan bir ABD'li ile Afrika'da yaşayan biri aynı oranda tüketmiyor. Örneğin bir ABD'li, bir Afrikalıdan yedi kat fazla tüketiyor.

DOĞUM TEŞVİKLERİ

Nüfus artışında şöyle ilginç bir detay daha var. Birçok ülke kendi vatandaşlarının artışı için doğum teşvikleri açıklayıp duruyor.

  • RUSYA: Çocuk sahibi olacak insanlara nakit para teşviği sunuluyor.
  • ÇIN: Üçüncü çocuğa da izin çıktı. Maddi destek veriliyor.
  • JAPONYA: Ebeveynlere uygun fiyata çocuk bakım desteği sağlanıyor.
  • GÜNEY KORE: Doğum yapan ailelere bin 600 dolar destek. Memurlara ekstra izin veriliyor.

PANDEMİ ETKİSİ

Yukarıda örnekleri çoğaltmak mümkün. Pandemiden bu yana ise bu konuya bir tartışma daha eklendi. Belki hatırlarsınız salgının başında çeşitli öngörüler ortaya atılmıştı. Kısıtlamalar arttıkça bebek patlamasının yaşanacağı tahmin edilmişti. Ama birçok ülke için böyle olmadı. ABD'de örneğin 2020, yeni doğumlarda ülke tarihinin en düşük yılı oldu. Ya da Çin'de geçen yıl doğum oranları son 60 yılın en düşük seviyesinde yaşandı. Fransa'da da benzer bir durum var. İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en düşük doğum oranı kaydedildi. Japonya'daysa 2020 ve 2021'de Covid-19 nedeniyle yeni doğum oranları açıklanmadı. Ancak ülke basınına göre geçen yıl doğumlar bir önceki yıla göre en az yüzde 5 düştü. Sıkı korona kısıtlamalarını uygulayan Avustralya'da da yeni doğumlar Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez düştü. Uzmanlara göre pandemide küresel çapta doğum oranlarının düşmesinin arkasında belirsizlik var. Hem sağlık hem de ekonomi açısından bir belirsizlik bu. İşte Brookings Enstitüsü'nün hesaplamasına göre bu belirsizliklerden dolayı Amerika'da 300 bin bebek doğmadı.

EBE İTHAL ETTİLER

Şimdi de pandemide bebek patlamasının yaşandığı ülkelere bakalım. Kimi ülkelerde doğumhaneler bile yetersiz hale geldi. National Geographic'teki habere göre İskandivav ülkelerinde doğumlar arttı. Danimarka, Norveç, İsveç, İzlanda ve Finlandiya yani...
Örneğin İzlanda'da 2021 yılının ikinci çeyreğinde doğumlar yüzde 15 arttı. Hastanelerde bebekler için yer kalmadı. Ayrıca Polonya, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerden ebe ithal etmek zorunda kaldılar. Finlandiya'da artış yüzde 7'leri bulurken, Norveç'teki artış yüzde 5 oldu. Bebek patlamasının en çok görüldüğü ülkelerden biri de Danimarka oldu. Ülkede geçen yıl yeni doğanların oranı 2010 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜRKİYE'DE DE ARTTI

Uzmanlara göre pandemi döneminde kuzey ülkelerinde doğumların artmasının arkasında alışkanlıklar saklı olabilir. Finlandiyalılar örneğin geçmişte de aynısını yapmışlar. 1990'larda yaşanan finansal kriz döneminde yani şartlar zor durumdayken o günleri atlatmak için bebek yapmışlardı. Finlandiya'daki Turku Üniversitesi'nden nüfus bilimi araştırmacısı olan Jessica Nisen, pandemide geçmişte kariyer gibi bireysel faktörlerden dolayı ertelenen doğurganlığın geri geldiğini söylüyor.
Geçtiğimiz günlerde TÜİK, Türkiye 2021 Nüfus sonuçlarını açıklamıştı. Buna göre Türkiye'de ikamet eden nüfus, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla bir önceki yıla göre 1 milyon 65 bin 911 kişi arttı. Toplam nüfusumuz 84 milyon 680 bin 273 kişiye ulaştı.

Editör: İsveç Gündemi