Şimdiye kadar İskandinav ülkelerin arasında koronavirüsle mücadele modelleri ve davranışları ayrışan tek İskandinav ülkesi İsveç olarak görünüyor.

İsveç'in komşularının tersine sıkı önlemler almamasıyla eleştirilmeye devam ediyor. Komşu ülkelerin eleştirilerini uygulamaya geçirdiği günlerden geçiyoruz.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen düzenlediği basın toplantısında "Bir çözüm bulmayı umuyoruz" ifadeleri kullanırken, İsveç ile sınırları açma konusunda temkinli olduklarını ve sınırları henüz açmayacaklarını dile getirerek, çözüm arayışında olduklarını ifade etti.

Yavaş ama emin adımlarla, dünya ülkelerinin çoğu kısıtlamaları hafifletmeye başlıyor.

Cuma günü, Norveç Başbakanı Erna Solberg, Danimarka hükümetiyle 15 Haziran'dan itibaren ülkeler arasında sınırları tamamen açma konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Aynı zamanda Solberg, İsveç de dahil olmak üzere diğer İskandinav ülkelerine yapılacak turizm gezilerinin geçerli olup olmadığını henüz netleştirmediğini açıkladı.

Erna Solberg "Şu an bulunduğumuz durumda, İsveç'le bir çözüm bulmak en zoru olacak. Ancak İsveç ile çözüm bulabileceğimiz düşük enfeksiyon bulaşmış bölgeler var" ifadeleri kullandı.

Kısa bir süre sonra, Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen'den açıklama geldi. 

Frederiksen, 15 Haziran'dan itibaren ülkenin İzlanda, Almanya ve Norveç ile sınır kapılarını açacaklarını ve turizm sezonunun başlatacaklarını duyurdu.

Bir çözüm bulmak istiyoruz

Sınırların açılmasıyla ilgili Danimarka'nın da İsveçle ilgili endişeleri alınan kararda gözlendi.

Danimarka'da İsveç'i sınırın dışında tuttu.

Frederiksen, "Danimarka hükümetinin İsveçli komşumuzla çözüm bulma konusunda güçlü bir arzumuz var. Örneğin, Öresund bölgesine odaklanan bölgesel bir çözüm olabilir" dedi.

Danimarka'ya gitmeye karar veren turistler için, ülkeye giriş iznine rağmen, Kopenhag dışında en az altı gece konaklama rezervasyonu yaptıklarını göstermeleri açısından katı koşullar bekliyor.

Danimarka Başbakanı, yaz sonuna kadar ülkeyi diğer AB ülkelerine ve İngiltere'ye açmayı umduğunu da açıkladı.

Editör: İsveç Gündemi