İran’da Mowj adlı haber ajansında muhabirlik yapan 20 yıllık gazeteci Amir Tohid Fazel, Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’i ile gitti İskandinavya ülkelerini ziyareti sırasında İsveç’in başkenti Stockholm’de ortadan kayboldu. Dışişleri ile gelen heyetten sigara içme bahanesiyle ayrılan Fazel’in, İsveç’e iltica talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

İRAN’DAKİ İŞ ARKADAŞLARINDAN ÖĞRENDİ
Skandalın ardından Fazel, İsveç Devlet Televizyonuna (SVT) konuştu. İranlı gazeteci, SVT’ye verdiği mülakatta İranlı Bakan Zarif ile geldiği İsveç ziyareti sırasında İran’da arandığını öğrendiğini anlattı. Çalıştığı ajansa gelen 4 sivil giyimli polisin hakkında tutuklama kararı olduğu gerekçesiyle kendisini aradığı meslektaşlarından duyduğunu söyledi.

TAKSİCİDEN POLİSE GÖTÜRMESİNİ İSTEDİ
Röportajın devamında, duydukları karşısında kaygılandığını ve gece boyunca uyuyamadığını söyleyen Fazel, Cevat Zarif, Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nde (SIPRI) düzenlenen konferansa katılmadan önce sigara içmek bahanesiyle gruptan ayrıldığını belirtti. Fazel, otelden çıktıktan sonra aralıksız tam 12 dakika koştuğunu, daha sonra da durarak tanınmamak için elbiselerini değiştirdiğini aktardı. Fazel, “Sonra telefonun sim kartını attım. Bir taksiye binerek beni polise götürmesini istedim” dedi.

ÇİFTE VATANDAŞLIĞI OLAN İRANLI SİYASETÇİLER
Fazel’in çifte vatandaş olan bakan ve diğer üst düzey yetkililerin listesini yayınladığı belirtiliyor.Söz konusu haberlerin ardından çifte vatandaşlığı bulunan İran Çevre Bakanının görevden alınmıştı.

İran’da üst düzey siyasetçilerin bazılarının başka bir ülkenin vatandaşı olmalarının siyasi tartışmalara neden olduğunu biliniyor. Çifte vatandaşlık konusunda reform yanlılarıyla sertlik yanlıları arasında görüş farklılıkları var. Sertlik yanlılarının çifte vatandaş olanların İran’ın saflığını bozacağını düşünürken reform yanlılarının çifte vatandaşlıkları ticaretin geliştirilmesi için bir olanak olarak görüyor

İLTİCADAN ÖNCE BUNU PAYLAŞTI
İranlı gazetecinin sosyal medya hesabından iltica başvurusundan önce “Her insanın kendi hayatı üzerinde karar verme hakkı var” açıklaması yaptığı öğrenildi.

Editör: İsveç Gündemi