Stockholm, İran yönetiminin İsveç’in Tahran Büyükelçiliği yetkililerine İsveç vatandaşı olan Chaab ile görüşme izni vermediğini bildirdi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, diplomatlarının İsveç vatandaşı olan Chaab ile görüşmesine henüz izin verilmediği belirtildi.

Bakanlık Sözcüsü Erik Karlsson, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda Türkiye ve İran'daki misyonlarımızla konuyu araştırmaya başladık. Konuyu  Türkiye ve İran’ın Stockholm'deki büyükelçileriyle de gündeme getirdik” ifadelerini kullandı.

İsveç ile İran arasındaki ilişkiler, geçtiğimiz ay İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin Tahran'ı, üç yıl önce İranlı-İsveçli akademisyen Ahmad Reza Jalali'ye casusluktan suçlamasıyla verilen idam cezasını kaldırmaya çağırmasının ardından gerilmişti.

Bunun üzerine İran, İsveç'in çağrısını “içişlerine müdahale” olarak tanımlamış ve kınamıştı. Ancak bu ayın başlarında Jalali'nin karısı AFP’ye kocasının avukatından aldığı bilgiye göre idam cezasının infazının erteleneceğini bildirdi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'ta gazetenin İstanbul Büro Şefi Kareem Fahim imzasıyla dün yayımlanan haberin odağında, 9 Ekim'de geldiği İstanbul'da kaybolduktan iki gün sonra İran'da görülen muhalif isim Habib Chaab vardı.

11 Ekim'de İran devlet medyası, İsveç'te yaşayan Habib Chaab'ın yakalandığını ve iki yıl önce ülkedeki Ahvaz kentindeki askeri geçit törenine yapılan saldırıyla ilişkisini itiraf ettiğini bildiriyordu. Ancak ismin nasıl yakalandığı açıklanmıyordu.

Washington Post'un iddiasına göre Türkiye’den bir yetkili, isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, istihbarat birimlerinin olayı çözdüğünü ifade etti. Bu açıklamaya göre, Chaab, İran istihbaratı için de çalışan uyuşturucu kaçakçısı Naci Şerifi Zindaşti'nin düzenlediği bir operasyonla Saberin S. isimli bir kadın tarafından Türkiye'ye çağrıldı, bayıltıldı ve İran'a kaçırıldı.

İran istihbaratına çalışan uyuşturucu kaçakçısı Zindaşti'yle irtibatlı 11 kişinin MİT'in yürüttüğü soruşturmayla yakalandığını duyurdu. Haberde Chaab'ın nasıl kaçırıldığı şöyle anlatıldı:

Edinilen bilgiye göre eski eşi, Chaab'ı İsveç'ten kendisini görmek ve 100 bin euro borç vermek vaadiyle İstanbul'a çağırdı. Chaab da 9 Ekim'de Beylikdüzü'ndeki bir adrese geldi.

Eski eşinin içinde bulunduğunu düşündüğü minibüse bindi. Ama bindiği anda bayıltılarak kaçırıldı. İran'a doğru yola çıkan Zindaşti'nin adamları, alternatif yollardan Van'a ulaşarak Chaab'ı İran'a götürdü.

"Zindaşti, iki muhalifi daha öldürttü"

Zindaşti, İstanbul'da Gem TV'nin sahibinin ve İranlı bir siber uzmanın öldürülmesi olaylarıyla ilgili de suçlanıyor.

2017'de Maslak'ta prodüksiyon ve eğlence şirketi GEM TV'nin sahibi İran uyruklu İngiliz vatandaşı Saeel Karimian'ı ve 2019'da Şişli'de siber teknolojiyle insansız hava araçları konusunda uzman olan Mesut Mevlevi Vardanjani'yi İran istihbaratı için öldürttüğü iddia ediliyor.

Ahvaz'ın Kurtuluşu İçin Arap Mücadelesi Hareketi lideri Ahmed Molla Nissi, 2017'de Hollanda'nın Lahey kentinde öldürülmüştü. Hollandalı yetkililer, katilin Tahran yönetimiyle bağlantılı olduğunu bildirmişti.

Ekim 2019'da ziyaret ettiği Irak'ta İran istihbaratının yakaladığı muhalif gazeteci Ruhollah Zam, henüz iki gün önce, 12 Aralık'ta idam edilerek dünya kamuoyunda konuşulmuştu. Uzun yıllar boyunca Fransa'da yaşayan 47 yaşındaki Zam, 2017 sonunda başlayan rejim karşıtı protestolarda şiddeti teşvik ettiği gerekçesiyle öldürüldü.

Protesto gösterilerinde 5 bine yakın kişi gözaltına alınmış, 25 kişi hayatını kaybetmişti.

Editör: İsveç Gündemi