Lund merkezli profesör İngiliz epidemiyolog Paul Franks, "İsveç tamamen tesadüfen doğru yolu seçti" yorumunda bulundu.

İsveç'in koronavirüste izlediği yol, İngiliz medyasında uzun süredir sıcak bir tartışma konusu olarak sık sık yer alıyor ve izlenen yolla ilgili baskın resim olumsuzdu. Ancak son günlerde farklı bakılmaya başlandı.

Daily Mail bugünkü çevrimiçi baskısında "İsveçliler sonunda gülüyor olabilir" diye yazdı.

Daily Mail muhabiri, İsveçli ve İngiliz araştırmacılarla çeşitli röportajlar içeren uzun ve araştırıcı makalede, İsveç'in salgınla mücadelede fazla kısıtlama almamasıyla ilgili değerlendirmeler farklı yöne gidiyor.

İngiltere'nin yüksek ölü sayısı ve birçok farklı hükümet duyurusu ile İsveç'in taktiklerinin sonuçta daha iyi olup olmadığı sorusu ortaya çıkıyor.

Makale, birçok Avrupa ülkesinden farklı olarak Stockholm'ün muhtemelen sürü bağışıklığına giden yolda en olumlu sonuçlara ulaşabileceğine işaret ediyor.

"Okulların açılması için mücadele ettiği ve krizin ekonomik darbesinin giderek daha açık hale geldiği, karantinanın uygulandığı birçok yerde enfeksiyon tekrar artarken, İskandinav ulusunun başından beri haklı olması mümkün müdür?" sorusu üzerine: Lund merkezli profesör İngiliz epidemiyolog Paul Franks, "İsveç tamamen şans eseri doğru yolu seçti" ifadeleri kullandı.

Daily Telegraph'ın da aynı bakış açısı ile ilgili görüşü var.

Başlıkta "Karantina savunucuları İsveç'in haklı olduğu fikrini sindiremezler" diye yazdı.

İngiltere, hükümet direktiflerinin ileri geri değiştirildiği ve türbülansın Başbakan Boris Johnson'ın hastalığı nedeniyle daha da şiddetlendiği salgın sırasında karışık bir yol izledi.

Bir hafta kadar önce, kısıtlamaları kademeli olarak hafiflettikten sonra, birkaç bölge tekrar kısıtlamalara gitti.

İngiliz hükümeti yeniden barları kapatmayı düşünüyor, bu sonbaharda okulların açılmasını haklı çıkarmak için bir tür uzlaşma çalışması devam ediyor.

Ancak tüm yamalara ve kesintilere rağmen İngiltere hem insan hayatı hem de ekonomi açısından yüksek bir bedel ödedi. Bugüne kadar, 46.000'den fazla insan covid-19 nedeniyle öldü.

Karolinska Institutet'te profesör olan Johan Giesecke, "Kısıtlamaları çok sık ileri geri yapamaz ve değiştiremezsiniz" diyerek sürekli değişik kararlar verilmesi, insanlarda kafa karışıklığına neden oluyor yorumunda bulundu.

Giesecke, "Bir süre önce İskoç bir profesörle tanıştım. İskoçya'daki pandemi ile ilgili çalışmaların resmini gösterdi. Tamamen farklı bir yol izlenmesine rağmen, sonuçlar aynıydı" dedi.

Uluslararası medyada İsveç'in korona ile mücadeledeki görüşünün ileri geri dalgalanmaya devam ettiğini belirtiyor.

Giesecke, salgının durumu "Haftadan haftaya ve ülkeden ülkeye deişiyor ama iki ay önce çoğu insanın İsveç'in izlediği yola olumlu baktığını düşünüyorum, sonra uluslararası medyada daha eleştirel bir ton haline geldi ve şimdi tekrar daha olumlu bir bakış açısı var" dedi. 

İngiliz gazetesinin İsveç'le ilgili olumlu yazılan makalesi bazı uzmanlar tarafından da henüz erken olduğu, sonbahar ile birlikte durumun değişip değişmeyeceğine bakmak lazım şeklinde yorumlarda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi