İfade özgürlüğü ile nefret söylemi arasında büyük fark bulunduğuna dikkati çeken İletişim Başkanı Altun, Türk Anayasasının da ifade özgürlüğünü garanti altına aldığını belirtti. İletişim Başkanı Altun, “Türk Büyükelçiliği’nin önünde Kur’an-ı Kerim yakmanın özgürlükle hiçbir alakası yok. Bu olay, İsveç’teki Müslümanlar başta olmak üzere Müslümanlara yönelik şiddeti teşvik etmektir. Kristallnacht olayında Naziler Tevrat sayfalarını yakmıştı. Günümüzde olsa İsveç makamları böyle mide bulandırıcı bir şeyi ifade özgürlüğü diye tanımlar mı?” dedi.

Aynı durumun terör propagandası için de geçerli olduğunu dile getiren İletişim Başkanı Altun, “İsveç hükümeti Madrid’de bazı taahhütlerde bulundu. Son günlerde ise İsveçli yetkililerin tüm sözlerini yerine getirdiklerini söylediklerini duyuyoruz. Bunun böyle olmadığı aşikârdır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve İsveç’in köklü siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerinin bulunduğuna işaret eden İletişim Başkanı Altun, ancak bugünlerde mutabık olunmayan konuların herkesin malumu olduğunu söyledi.

İsveç Savunma Bakanının bu hafta yapmayı planladığı Ankara ziyaretine ilişkin son durumun sorulması üzerine İletişim Başkanı Altun, “Millî Savunma Bakanımız Hulusi Akar, bu ziyaretin İsveç’teki son gelişmeler nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Aslında mesaj gayet net: İsveç, Türkiye’nin endişelerini ciddiye almayacaksa bir araya gelmenin bir anlamı olmaz.” yanıtını verdi.

Yeni İsveç hükümetinin NATO’ya katılma konusunda yeterli çabayı gösterip göstermediğinin sorulması üzerine de  İletişim Başkanı Altun, Türkiye’nin geleneksel olarak NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini, bu çerçevede İsveç’in NATO’ya katılımına da prensipte karşı çıkmadığını anımsattı.

İletişim Başkanı Altun, şunları kaydetti :

 “İsveç NATO’ya katılmak istediğini paylaştığında  biz de endişelerimizi paylaştık. Daha sonra bu endişelerin giderilmesi için birlikte bir mekanizma oluşturduk. İsveç’in bu endişeleri gidermek için bazı adımlar attığını; ancak tüm talepleri karşılamakta yetersiz kaldığını söyleyebilirim.

İnsanın fikirlerini beyan etmesiyle terör bağlantısını gizleme gereği bile duymayan birilerinin şiddeti teşvik ederek nefret söylemine başvurması arasında fark var. Biz İsveç makamlarından sözlerini tutmalarını bekliyoruz.”

Söz konusu  sürecin ne kadar sürebileceğine yönelik bir soru üzerine de İletişim Başkanı Altun, “Bu süreç gerektiği kadar sürecek. Hatırlarsanız Yunanistan, Makedonya’nın NATO’ya girişini basit bir nedenle, Makedonya’nın adını gerekçe göstererek, 10 yıl boyunca veto etti. Türkiye’nin çok daha ciddi endişeleri var. Burada binlerce masum insanın hayatını kaybettiği terör saldırılarından bahsediyoruz.”dedi.

“Türkiye, NATO müttefiklerinden istemediği hiçbir şeyi İsveç’ten talep etmiyor”

NATO savunma ittifakının NATO üyesi devletleri müdafaa etmeyi taahhüt ettiğini hatırlatan İletişim Başkanı Altun, bu nedenle kararları birlikte almanın önem taşıdığını söyledi. Bazı görüş ayrılıklarının olabileceğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, ancak Türkiye’nin NATO müttefiklerinden istemediği hiçbir şeyi İsveç’ten talep etmediğini vurguladı.

“Türkiye-ABD ilişkilerinin durumu nedir? Son bir haftada ABD’den Türkiye’nin İsveç’e dair tutumuna yönelik bir yorum geldi mi?” şeklindeki soru üzerine İletişim Başkanı Altun, İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye-ABD ilişkileriyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirtti.

İletişim Başkanı Altun, “Bu sürecin ilk günlerinde İsveç medyasında bazı yorumlar okumuştum. Türkiye’nin ABD başta olmak üzere üçüncü tarafların baskısı altında fikrini değiştireceğini söylüyorlardı. Bu yorumların yanlış olduğunu gördük. Son günlerde de bu düşünce tarzı yeniden ortaya çıktı. Sizi temin ederim ki İsveç’in NATO’ya girmesini sağlayabilecek tek ülke İsveç’tir.”

“İsveç’te hükümetin NATO’ya girmek için Türkiye’ye çok fazla taviz verdiğine dair bir tartışma var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki soru üzerine de İletişim Başkanı Altun, demokratik bir ülkede dış politikaya dair görüş ayrılıkları olmasının son derece normal olduğunu ifade etti. Türkiye’de de farklı kararlar ve girişimler hakkında benzer tartışmalar yapılabileceğine işaret eden İletişim Başkanı Altun, NATO’ya katılıp katılmamanın, İsveç halkının vermesi gereken bir karar olduğunu belirtti.

İsveç'te cinayet işledi Amerika'da yakalandı İsveç'te cinayet işledi Amerika'da yakalandı

Editör: İsveç Gündemi