Stockholm Borsası'ndaki OMXS30 endeksinde yer alan 30 şirketin yüzde 27'si bu yıl içerisinde CEO'larını ya değiştirdi ya da değiştireceğini açıkladı.
2015'ten bu yana üst yönetimlerini değiştiren ya da değiştireceğini söyleyen büyük şirketlerin oranı ise yüzde 73. Yani, yılda ortalama altı şirket yönetici değiştiriyor. Bu rakam, 2008-2014 yılları arasında üçtü.

Değişikliklerin yatırımcıya yansıması ise oldukça ilgin. OMXS30 endeksi 2015'ten bu yana yüzde 14, son bir yılda da yüzde 14 değer kazandı.

CEO değişikliğine giden şirketlerden bazıları: Swedbank, Handelsbanken, SEB, Electrolux, Skanska, Ericsson, Alfa Laval, Getinge, Atlas Copco, Miner Boliden.

İsveçli banka Avanza'nın analistlerinden Claes Hemberg'e göre CEO değişikliklerinin nedeni, küresel krizin etkilerinin hâlâ görülmesi:

"2009, 2010, 2011'de hiç kimse CEO kovmaya cesaret edemedi ve herkes ne olacağını beklemeyi tercih etti. Ancak şimdi şirketler istediği değişiklikleri yapabiliyor."

Hemberg'e göre söz konusu kararların alınmasındaki diğer bir neden de İsveç'in yolsuzluk ve şeffaflık hassasiyeti olması. Swedbank'ın eski CEO'su Michael Wolf, gizli işlemler nedeniyle 2016'da görevinden alınmış, ancak sonra suçlamalardan aklanmıştı. Telekomünikasyon şirketi Telia'nın eski CEO'su Lars Nyberg'de Özbekistan bağlantılı rüşvet suçlamaları nedeniyle 2013'te istifa etmişti.

CEO değişikliğindeki üçüncü neden ise yaş. Hemberg, yönetim kurullarının yöneticilerini dijitalleşmeye daha kolay adapte olan kişilerden seçmek istediğini söylüyor.
Editör: İsveç Gündemi