İsveç basınında yer alan habere göre, katil zanlısının hedef aldığı ve hunharca katlettiği iki öğretmenden nefret ettiğini ve bu yüzden öldürdüğünü söylediği iddia edildi.

Okula girerek iki öğretmeni hedef alan katil zanlısı olaydan sonra 112'yi arayak kendini ihbar etmişti.

İsveç'te şok etkisi yaratan olayla ilgili soruşturma devam ederken, katil zanlısı tutuklandı.

Olayın yaşandığı okulda öğrenci olan 18 yaşındaki zanlı, SOS'a ilk alarmın alınmasından on dakika sonra Malmö Latin lisesinin üçüncü katında daha büyük bir trajedi yaşanmadan yakalanabildi.

Polis olay yerine geldiğinde, ikisi de 50'li yaşlarda olan iki öğretmeni ağır yaralı halde buldu. Sağlık ekiplerince ambulansa alınan yaralılar hastaneye götürüldü. Polis operasyonu başlatırken, siyah giyinen ve bere takan 18 yaşındaki genç de aynı anda tuvaletten çıktı. Edinilen bilgilere göre zanlı gayet sakin bir şekilde davranıp olayı kendisinin yaptığını söyleyip polise teslim oldu.

Edinilen bilgiye göre öğretmenlere çekiç, bıçak ve baltayla saldırmış ve çok sayıda kişi olaya tanık olmuş.

Çok sayıda görgü tanığının beyanlarına göre katil zanlısı hızlı bir şekilde öğretmenlere çekiç ve baltayla vurduğu belirtildi.

Polisi kendisi aradı

18 yaşındaki genç olaydan sonra polisi aradı. İddialara göre "Üçüncü katta oturuyorum iki kişiyi öldürdüm ve silahımı bıraktım" dedi.

İhbar üzerine polis hızlı bir şekilde olay yerine intikal etti. Özel eğitimli ekiplerin de dahil olduğu bir operasyon yapan polis, okula ilk geldiklerinde saldırının devam edip etmediğini veya daha fazla fail olup olmadığını bilmediği için özel eğitimli ekipler operasyona dahil edildi.

Daha büyük bir trajedinin yaşanmaması için kapsamlı tedbirler alan polis ekipleri, zanlının bulunduğu kata yöneldi. Zanlıyı gözaltına alan polis okulda aramalar yaptı.

Kan donduran ifade!

"Onlardan nefret ettiğim için yaptım" dedi.

Katil zanlısının saldırı ile ilgili arka planda neler olduğu henüz net olarak bilinmiyor. Saldırıda ağır yaralanan iki kadın öğretmen yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yaşanan vahşet karşısında şaşkınlık yaşayan diğer öğretmenler, saldırıda yaşamını yitiren öğretmenlerin iyi eğitimciler olduğunu söyledi. 

Geçen kış okulda agresif davranışları olduğu gözlenen bir öğrenci olduğu iddiası bulunuyor. Ancak katil zanlısı hakkında hala çok az şey biliniyor. Daha önce hiç suça karışmamış biri olarak görülüyor.

Geçen kıştan beri öğrenci de bazı değişiklikler olduğu gözlenmiş.

Bir kaynak, okuldaki öğretmenlerin tüm kış boyunca öğrencinin garip davrandığını ve bir şey olacağından korktuklarını söyleyen ifadeleri olduğu belirtildi.

Kaynağın basına aktardığı bilgilere göre, katil zanlısı bir konferans sırasında, kendini savunma hakkında sorular sormuş ve aaha sonra, bir resim dersinde, öğretmenin okul saldırılarıyla ilgili olarak yorumladığı bir şeyden bahsetti. Ayrıca hangi yerlerde güvenlik kameralarının olduğunu ve onları kimin izlediğini sorduğu aktarıldı.

O kadar ileri gitti ki resim öğretmeni orada olmayan okul küratörleriyle temasa geçti. Edinilen bilgilere göre, öğretmen öğrencinin garip soruları üzerine okulda bir yetkiliye durumu anlattığı söyleniyor.

"Hiçbirimiz bunun geldiğini görmedik"

Katil zanlısının yer aldığı okuldaki spor aktivite kulübü başkanı: 18 yaşındaki zanlı, 2021/2022 yılının başına kadar spor kulübünde de aktifti dedi.

Son zamanlarda o kadar aktif olmadığını ve bunun pandemi ile ilgili olduğunu düşündüm, bu sırada bazı çalışmalarımız oldu ifadeleri kullandı.

"Hiçbirimiz yaşanan bu durumun geldiğini göremedik. Onu sıradan bir genç olarak algıladım. Eğitiminde ciddi ve özenliydi, iyi olmaya çalışan ve öğrenmeye meraklıydı" diyen Başkan, gerçekten analiz etmeye çalıştım ama onda herhangi bir değişiklik görmedim ifadeleri kullandı.

18 yaşındaki katil zanlısı suçunu kabul etti. Ancak neden özellikle iki öğretmeni hedef aldığı hala tam olarak anlaşılmış değil.

Polis, zanlının bilgisayarını ve cep telefonunu inceleme altına aldı. 

Katil zanlısına avukat atandı.

Avukat Anders Elison: "Malmö'ye gidiyorum ve bu öğleden sonra müvekkilim ile buluşacağım" diyerek şuanda daha fazla konuşamayacağını belirti.

Editör: İsveç Gündemi