Fernando adında İsveçli siyahi bir aktörün IKEA’nın Yunanistan’da yayınlanacak reklam filmi için düzenlenen oyuncu seçmelerine katılmak üzere gerçekleştirdiği başvurusu, oyuncu seçmelerini düzenleyen İsveçli ajans Crocodile Casting tarafından aktörün siyahi olması gerekçesi ile reddedildi.
Başvuru için showreel’ini yollayan Fernando’nun ajanstan aldığı e-mail’de “Yunanistan pazarı için bu rol siyahi olamaz. Üzgünüz” satırlarına yer verildi.

Aldığı e-mail karşısında hem üzülen hem de sinirlenen Fernando, ajanstan durumun bir insan hatası olduğu ve Yahudi olmalarından ötürü ırkçı da olamayacakları şeklinde bir yanıtla karşılaştı. Fernando’ya göre ise durumun ajans çalışanlarının dini ya da etnisitesi ile ilgisi yok.

IKEA ise SVT’ye yaptığı açıklamada rol için aranan özellikler arasında ten renginin de bulunduğunu belirtti. Şirketin basın sözcüsü Jakob Holmström, “Bazen sarışın bir erkek ararsınız. Bazen siya saçlı, Asyalı ya da Güney Amerikalı bir kadın ararsınız. Burada alışılmadık bir durum söz konusu değil. Asıl talihsizlik, adayın reddedilmesinin ardından olayların bu şekilde kurgulanması” dedi.

Süreçte sergilediği anlayışlı tutumdan ötürü Fernando da IKEA’nın hakkını teslim etmiş durumda. IKEA’nın İsveç’te çok kültürlülüğe gösterdiği saygıyı bildiği için markanın beyaz bir aktör aramasını garipsediğini belirten Fernando, ajansın İsveçli bir oyuncu aradığını, İsveç’e altı yaşındayken geldiğini ve İsveçli olabilmek için daha fazla ne yapması gerektiğini bilmediğini söylüyor.

Kaynak: Design Taxi
Editör: İsveç Gündemi