Ikea’nın İsveç’teki Malmö ve Helsingborg mağazalarının dışında, konteynerlerde lahana yetiştiriliyor. Şirket yakında bu sebzeleri, mağazalarındaki restoran bölümünde müşterilere sunmayı planlıyor.

Ikea için bu hamle, çevresel sürdürülebilirlik yolunda bir adım. Dünyadaki çoğu Ikea mağazasını yöneten Ingka Group’un İnovasyon ve Gelişim Lideri Catarina Englund “Daha sağlıklı yiyecekleri daha az toprak ve su kullanarak üretmenin ve aynı zamanda gıda atığını azaltmanın yollarını bulmalıyız. Şehir içi tarım, tüketim alanına yakın yerde yetişen yerel taze gıdalar üreterek küresel gıda değeri zincirini dönüştürebilir. Bunu da daha az doğal kaynak kullanarak yapabilir.” dedi.

Kontrollü ortamda topraksız tarım
Her bir konteynerin içinde, dört farklı seviyesi bulunan bir hidroponik yetiştirme sistemi yer alıyor. Her bir konteynerde 3 bin 600 adet lahana yetişiyor. Sistemde hiç toprak ya da tarım ilacı kullanılmıyor ve diğer kapalı alan tarımı uygulamalarında olduğu gibi ürünleri geliştirmek için yüzde 90 daha az su harcanıyor. Diğer tüm Ikea mağazalarında olduğu gibi konteynerlerde de yenilebilir enerji ile çalışan LED ışıklar kullanılıyor ve bu ışıklar bitkilerin mümkün olduğunca hızlı büyümesi için ayarlanmış durumda. Lahanalar ayrıca besinlerini gıda atıklarından da alıyor.

Ikea’ya kapalı alan tarım sistemi sağlayan şirket Bambio’nun kurucularından Fredrik Olrog “Bitkilere verdiğimiz gıda aslında yiyecek atıklarından oluşuyor. Bu bizi özel kılan nokta. Geleceğin tarımını döngüsel hale getirmek için çalışıyoruz” diyor.

Atık gıdadan yakıt ve gübre üretimi
Bonbio, OX2 adlı daha büyük bir grubun bir parçası. OX2 gıda atıklarından yakıt üretiyor ve şirket, tarımda sıkça kullanılan nitrojen ve fosfor gibi maddelerin bu yakıt üretim işlemi sırasında yan ürün olarak üretilebildiğini keşfetti. Yani Ikea’nın kendi restoranlarındaki gıda artıkları daha fazla gıda üretmek için kullanılabilir. Olrog “Bu iki mağazada tamamen kapalı döngü sistemi uyguluyoruz ve mağazanın gıda atığını kullanıyoruz.” diyor.

Ikea için yiyecek, şirketin genel karbon ayak izinin çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak Ikea, şirket çapında sürdürülebilirliği artımak ve döngüsel bir modele geçmek için elinden gelen her şeyi yapıyor. Buna, sattığı mobilyaları kiralamak da dahil. Şirketin gıda alanında sürdürülebilirliği artırma konusunda yaptığı tek çalışma da bu değil. Ikea artık restoranlarında daha fazla bitkisel köfteler ve sosisler satıyor. Şirketin amacı gıda israfını yarıya indirmek. Yiyecekleri üretmek de bir sonraki adım. Şirket neticede ‘iklim pozitif’ olmayı amaçlıyor yani ürettiğinden daha fazla karbon salınımını azaltmak istiyor.

Konteynerde tarım, hem ucuz hem lezzetli ürünler üretiyor
İsveç’te soğuk ve karanlık geçen kışlar gıda yetiştirmek için çok müsait değil. Bu yüzden lahana gibi ürünler yılın çoğu zamanında dışarıdan ithal ediliyor. Ikea kendi lahanalarını kapalı ortamlarda yetiştirerek hem iklim şartlarından etkilenmeyen bir tarım uygulaması gerçekleştiriyor hem de yurt dışından gelecek lahanalara ekstra taşıma ücreti ödemiyor. Yerel olarak yetiştirilen ürünler daha ucuz ve daha lezzetli oluyor.

Ikea kendi ürettiği sebzeleri önce çalışanlarına daha sonra da müşterilerine sunacak. Sistemin uygulanabilirliği test edildikten sonra diğer Ikea mağazalarında da bu sisteme geçilecek.

Editör: İsveç Gündemi