Son zamanlarda kadınlarında öldürüldüğü bazı olaylar ve ölümcül olayların artışı nedeniyle baskı altında olan İçişleri bakanlığı suç çetelerine karşı mücadele açıklaması geldi.

Mikael Damberg, suç çetelerinin toplumun geniş bir kısmını ele geçirerek baskı oluşturmalarını kendileri açısından bir başarısızlık olarak gördüğünü ifade ederek, emniyet güçlülerinin verdiği mücadele ile bunun tersine dönmeye başladığını vurguladı.

Damberg, "suçlularla mücadelede en önemli araçlardan biri "parayı takip etmektir" dedi.

Damberg, "Arabaları, saatleri ve altın zincirleri alıp suçluları onları nasıl ele geçirdiklerini bildirmeye zorlayacağız, aksi takdirde devlete geri dönecekler" dedi.

Aftonbladet ile yaptığı röportajda Bölge Polis Şefi Yardımcısı Robert Karlsson, şu anda suç çetelerine karşı çalışmanın geçmiş yıllardan daha başarılı olduğunu söyledi.

Fransız polisinin Encrochat şifreli mesajlaşma servisini kırabilmesi sayesinde, giderek daha fazla çete suçlusu gözaltına alınabildi ve kontrol ettikleri bölgeler ellerinden alındı.

Emniyet yetkilisi "Çeteler toplumda kanser gibidir, ama boyunlarında ilmik var. Bir çete üyesi olsaydım, şimdi çok rahatsız bir gece uykusu çekerdim ve cidden bırakmayı düşünürdüm" dedi.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg, çetelerle mücadele konusunda önemli bir yol alındığını savunarak, şu anda profesyonel bir suçlu olmanın eskiden zamandan daha zor olduğunu söyledi.

"Bu kişileri yargılamak için yapılan başarılı çalışmalar sayesinde hassas bölgelerde şiddetin nasıl azaldığını görüyoruz." ifadeleri kullandı.

Çete suçlarından kurtulmak mümkün mü?

Damberg, "Kesinlikle. Ateş etme ve çete suçlarının olduğu bir duruma alışmamalıyız. Tersine çevrilebilir ve ülke genelinde yapılmalıdır. Ancak zor olan, onu uzun vadeli tutmaktır. Ve sadece şiddete devam etmekle çözülemez. Para için çalışmak, suçluların varlıklarını ve para aklama fırsatlarını bastırmak için daha fazla yetkili olmalıyız" dedi.

Saatler ve lüks arabalara el koyuluyor

Sadece parayı takip etmek ve çeteye karşı bu şekilde mücadele etmek, diğer birçok ülkenin İsveç'ten daha çok çalıştığı bir şey ve çoğu durumda başarılı olduğu kanıtlandı.

Bu, suçtan para kazanmayı zorlaştırır ve dolayısıyla daha az çekici hale getirir. Bir suçlu için tipik "başarı kanıtı" olan kaliteli arabalara ve lüks saatlere el koymak da suçları azaltmaya yardımcı olabilir.

Mikael Damberg, bu noktada ABD ve Almanya gibi ülkelere baktığını ve bir izlenim edindiğini ve bununla ilgili bir yasal düzenlemenin bu yıl içinde sunulacağını söylüyor.

"Bununla ilgili daha sıkı yasaları var, bence öğrenebiliriz. Orada, bir kişinin yasal geliri yoksa, ancak çok fazla parası veya pahalı saatleri ve arabaları varsa, o kişinin işi, parayı nasıl ödediğini kanıtlamak olduğuna dair neredeyse ters bir kanıt yükünüz var. Bunu yapamazsanız, varlığınıza el konu ve bu varlık devlete gider" dedi.

Artık polis çetelere karşı harekete geçtiğine göre tüm aktörlerin ayağa kalkıp aynısını yapmasının önemli olduğunu söylüyor.

Damberg, "Okula ve önleyici tedbirlere odaklanmayı artırmalıyız. Okul öncesi ve okul çağındaki çocukları ve gençleri yakalamalıyız çünkü bunun yaşla birlikte nasıl azaldığını görüyoruz. 12 yaşındaki bir çocuğun haklı çıkmasını sağlamak imkansız değil, ancak 17 yaşında ve zaten bir silahı eline alanı temize çıkarmak daha zor" ifadeleri kullandı.

"Çoğu insanın yaşamak istediği bir hayat"

Planlanan bazı önlemler, olabildiğince çok gencin yazlık bir iş bulmasını sağlamaya çalışmaktır. Kendi paranızı kazanmak, bunun mümkün olduğunu görmek önemli bir adım olabilir.

Aynı şekilde eşit eğitim.

Mikael Damberg, fakir bölgelerdeki okullara daha fazla yatırım yapmalıyız, tam sonuç almadan okulu bırakmamalılar dedi.

Daha erken girebilmeleri için sosyal hizmetlerde daha katı düzenlemeler ve hatta ebeveynlerin katılmak istemediği durumlarda da tartışmalar vardır. İkamet yasağı da gündemdeki bir maddedir, risk bölgesinde bulunan bir kişinin tehlikeli ortam olarak kabul edilen belirli yerlerde bulunmasının yasaklanabileceği gündemde.

Damberg, "Her şeyden önce, gençlerle ilgili ve toplumda bir şansları olduğunu görmeleri gerekiyor" diyerek, çoğu insanın gerçekten suç hayatını seçmek istemediğinin altını çizdi.

Suç Önleme Konseyi'nin 2019'da yayınlanan bir raporuna atıfta bulunan Damberg, hepsi kaygı ve korku dolu bir hayatı anlatan genç suçlularla derinlemesine görüşmelerde. Yastığın altında silahla uyuyanlar var, her zaman saldırıya hazır şekilde bu korkunç yorumuna bulundu.

"Bu, çoğu insanın terk etmek istediği bir hayat ve şimdi okulu bırakanlarda bir artış göreceğimizi düşünüyorum. Bu insanların yaşadığı lüks bir hayat değil, genellikle kısa süren trajik hayatlardır."

Ancak şu anda çetelere karşı mücadele umut verici görünse de, ülke çapında pek çok bölgenin gerçekten çeteler tarafından ele geçirilebileceği gerçeği devam ediyor. 2020 yılına gelindiğinde Stockholm'deki olaylar her zamankinden daha fazlaydı.

Bu kadar uzun süredir çetelerin bazı bölgelerde hakim olması bir başarısızlık değil mi?

Damberg, "Bu alanların çürümesine izin verdiğinizde, ayrımcılık devreye girdiğinde, polis dağıtıldığında bunun başarısızlıktan başka bir şey olmadığını söyleyemezsiniz" diyen Mikael Damberg, toplum çok zayıftı ve bu yerleşim bölgelerinde güvenlik mevcut değil, bu yüzden çeteler yayıldı ve uyuşturucu satışlarıyla kendi düzenlerini kurdu ve burada çok tehlikeli bir karışım görüyoruz" dedi.

"Şimdi devletin varlığı geri geliyor, en önemlisi polis, önümüzdeki yıllarda 5.000 kişi daha olacak ve tüm İsveç'te hissedilecek. Toplumun çetelerden daha güçlü olduğu asla unutulmamalıdır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi