29 Aralık 2020 tarihinde yaşanan saldırı olayları ile ilgili soruşturma kapsamında polis bazı gelişmeler hakkında bilgi aktardı.

Tensta olayının, Husby'deki saldırının intikamı olduğu düşünülüyor ve uzun zamandır olayla ilgili çalışmalar yapıldığına dair bilgilendirme yapan polis, henüz suçluların yakalanmadığını da iletti.

29 Aralık Salı günü gece yarısından kısa bir süre sonra, 20 yaşındaki bir adam Karolinska Hastanesi'ne yaralı halde götürüldü. Başkent Stockholm'ün kuzeybatısındaki Husby'de bir silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmıştı.

Saldırı sonucunda yaralanan kişi polisle işbirliği yapmak istemedi, ancak bir ekip, gecenin ilerleyen saatlerinde bir yerleşim bölgesinde boş mermi kovanları bulup olay yerini tespit etti.

Edinilen bilgiye göre, 20 yaşındaki kişi Husby'deki bir suç şebekesinin üyesi olarak öne çıkıyordu.

Polis olayla ilgili teorisinde "misilleme" olduğunu belirtti.

Aynı gün 21.46'da yeni bir saldırı olayı yaşandı.

Tensta'nın merkezinde birkaç el ateş edildi.

Polis olay yerine geldiğinde silahlı saldırı olduğunu tespit etti.

Ciddi suçlar bölüm şefi, komiser Lisa Granqvist, "Daha sonra bir evle bağlantılı olarak bulunan başka bir adam daha bulundu" diyor.

17, 18 ve 19 yaşlarındaki vurulan üç kişi hastaneye kaldırıldı.

Elde edilen bilgilere göre göğsüne ve karnına kurşunların isabet ettiği 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti. Diğer ikisi hayatta kaldı.

Kaynaklar üçünün de Rinkeby'deki bir suç şebekesine bağlı olduğunu söylüyor.

Husby ve Rinkeby'deki rakip çeteler

Erkeklerin bağlı olduğu iki çete "ayrı taraflarda" ve önceki birkaç çatışmalı eylemle bağlantılı olarak intikam saldırıları devam ediyor.

Polis, 29 Aralık'taki kanlı günde cinayet ve üç cinayet teşebbüsünün bağlantılı olduğu temelinde çalışıyor.

Kaynaklar, diğer şeylerin yanı sıra, polisin bulduğu şüpheli faillerin izlerine dayanıyor.

Tensta'daki çatışmayla ilgili soruşturmada polis, güvenlik kamerası görüntülerini aldı. Aynı bilgilere göre, iki adam olay yerine elektrikli scooterlarıyla geldiğinde görülüyor. Adamlardan birinin tabancayı çıkardığı sırada kameraya yakalandığı söyleniyor. Gerçek saldırıyı ise görüntülerin dışında gerçekleşti.

Edinilen bilgiye göre, görüntü materyalinin analizi ve diğer birkaç ipucu sayesinde polisin Tensta saldırısı için iki şüpheli bulmayı başardığı söyleniyor. İddialara göre polisin tespit ettiği ikili hala yakalanamadı.

Her ikisinin de Husby'deki 20 yaşındaki çete üyesinin ait olduğu aynı suç şebekesine bağlı oldukları söyleniyor.

Adamlardan birinin Husby'deki kurbanla da aile bağı olduğu ileri sürüldü.

Bu nedenle polisin teorisine göre Tensta'daki eylem, muhbirlere göre Husby'deki cinayete teşebbüsün doğrudan bir intikamıdır.

"Keşfettikleri ilkleri vururlardı"

Kaynaklara göre, intikam teorisinin Tensta saldırısının arkasındaki şüphelilerin kim olduğuna dair bilgilere dayandığına ek olarak, polisin de misillemenin yakın olduğu konusunda uyarılmış olması gerekir.

Husby'deki çatışmaların ardından polis, 20 yaşındaki kurbanın çetesinin bir intikam eylemi planladığına dair bildirimler aldı.

Bir kaynak, bilgilerde Tensta'ya gidip 'keşfettikleri kişileri' vurmaları gerektiğini söylediği iddia edildi.

Polis, çalışma hipotezine göre Tensta olayına neden olan Husby'deki cinayete teşebbüsün arkasındaki nedeni tam olarak açıklamıyor.

Ancak, 20 yaşındaki gencin yerleşim bölgesinde neden vurulduğu konusunda iki farklı görüş var.

Teorideki aynı bilgilere göre, Stockholm'ün "yeraltı dünyasındaki" ciddi bir suçla ilgili başka bir davayla bağlantılı olduğuna inanılıyor.

Polis için yoğun 72 saat

Tensta'daki çatışmanın ardından yapılan operasyon sırasında olay mahallerinde huzursuzluk yaşandı. Diğer şeylerin yanı sıra, bir polis arabası hasar gördü.

Polis, şüpheli bir intikam eylemi yoluyla bir gencin hayatına mal olan ve ikisini yaralayan olası şiddet sarmalının devam edeceğinden ve tırmanacağından korkuyordu.

Bu nedenle, çeteler arasında olası daha fazla misillemeyi durdurmak için kapsamlı çalışmalar başlatıldı.

Bir kaynak, Tensta saldırısından sonra "diğer tarafın" misilleme yapacağından korkulduğunu söyledi.

Olayın hemen ardından Stockholm Polisi, Järva bölgesindeki varlığı artırmaya karar verdi.

Aynı zamanda, polis içindeki bazı önemli birimler ve özel kuvvetler harekete geçirildi.

"30 Aralık'ta, yani yılbaşı arifesinden bir gün önce cinayet ve iki cinayet teşebbüsüyle ilgili çalışmaya başladık" diyen Lisa Granqvist, bir işverenin bakış açısından bunun en uygun tarih olmadığını düşünebilirsiniz, ancak ciddi şiddet suçlarında çok önemli kabul edilen ilk 72 saati elde etme becerimizden gerçekten çok gurur duyuyorum ve çok etkilendim ifadeleri kullandı.

"Prensipte herkes hizmette olan güçleri topladı"

Ciddi Suçlar bölümü, Järva'daki yerel polis ile birlikte çalıştı ve bu bölge personel moduna geçti.

Lisa Granqvist, temelde tüm bölümde hizmet veren ve davayla çalışan herkesi bir araya getirdik, diyor.

Suçların soruşturulmasına ek olarak, daha fazla eylemin gerçekleşmesini önlemek için çeşitli önlemler alındı.

"Yeni Yıl hafta sonu ve sonraki hafta sonu boyunca uzlaşma toplantıları yaptık ve burada hem soruşturma açısından suç önleme çabalarından söz ettik."

Hızlı ve yoğun bir polis çalışması, çatışmanın yüzeyini hafifletebilir ve şiddet sarmalını kırabilir, artık bir ay sonra ifade edilebilir.

"Hem ön soruşturmalar için bilgi edinme hem de güvenlik oluşturucu önlemler alma konusunda çok hızlı çalışıyorduk ve birlikte çalıştık." dedi.

Henüz kimsenin tutuklanmadığı suçlar şu anda birkaç farklı düzeyde soruşturuluyor. İç keşif yoluyla diğer şeylerin yanı sıra.

"Devam eden oldukça geniş ve yoğun bir araştırma çalışmasıdır. Özel bir soruşturma organizasyonunda çalışıyoruz.

Bir ay oldu, bu yüzden hala kısmen toplama aşamasındayız ve bilgi toplamaya ve aramaya devam ediyoruz. İleride bölgede ek operasyonlar yapacağız ve sorgulamalarla çalışacağız. Yerel polis bölgesi ile hem suç önleme kısımlarında hem de olayda görünürlük ve yerel bilgileriyle çalışarak iyi bir işbirliğine sahibiz, böylece suçları araştırmak için en iyi koşulları elde ederiz" dedi.

Lisa Granqvist, polis müfettişleri aynı zamanda videodaki görüntü malzemesi üzerinde de kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

"Her şeyden önce orada çok işimiz var. Hem önceden toplanmış materyalleri incelemek hem de ek filmler indirmek için. Malzemeyi işleyeceğiz ve ilginç fikirler bulmaya çalışacağız. Sonra da çeşitli türlerde adli analizler yapıyoruz."

Ayrıca halkın yardımına ihtiyacımız var ve insanları iletişime geçmeye teşvik edin.

"Bilginiz varsa kesinlikle ilgileniyoruz. O halde 114 14'ü arayabilir ve bildiklerinizi bize aktarabilirsiniz. Bölgede bulunmuş, bir şey görmüş, duymuş ya da genel olarak sağlayacak bilgileri olan herkesle çok ilgileniyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili kapsamlı çalışmalar devam ediyor dendi. Ancak şuana kadar tespit edildiği ifade edilen iki zanlı henüz yakalanmadı ve ayrıca dava ile ilgili net bir ilerleme bulunmuyor.

Editör: İsveç Gündemi