Başbakan Stefan Löfven, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren ve İçişleri Bakanı Mikael Damberg'in katıldığı bir basın toplantısı gerçekleşti.

Basın konuşmasında Başbakan Löfven, "Bugün pandemiden sonra ülkemizi daha da güçlendirecek iki konuyu açıklayacağız" diyerek sözlerine başladı.

"İsveç anayasası, İsveçlileri savaş ve tehlike zamanında korumak için açık fırsatlar içeriyor. Ancak önceden bilinmeyen bir enfeksiyon durumunda, bir kriz durumunda hükümetin yetkilerini gözden geçirmek için nedenler olabilir" tarafına baktıklarını beliterek, yeni bir düzenleme yapılacağını aktardı.

1. "Hükümetin tüm parlamento partilerinin temsil edildiği bir komite ataması, kriz anlarında hükümetin nasıl güçler alabileceğini gözden geçirmesi".

2. Yaşlı bakım evleri ile ilgili:  İsveç yaşlı bakımında yaşlıları koruyamadı. Yaşlı bakımı, bir pandemiyle başa çıkacak donanıma sahip değildi.

Değişiklik gerekiyor. Devlet bu değişime öncülük etmelidir. Herkesin güvenli bir yaşlılık yaşamasına sahip olması için daha açık bir ulusal yönetişim gereklidir. Hükümet, yaşlı bakımı yasası önermek için özel bir müfettiş görevlendirmeye karar verdi" dedi.

Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren:

Sonbaharda hükümet, yaşlı bakımı yasası soruşturması için direktifler üzerinde çalıştı.

Soruşturmayı atamak için Corona Komisyonu'nun ilk raporunu bekliyorlardı.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Genel Müdürü Olivia Wigzell yeni araştırmacı olacak.

Görev iki bölüme ayrılmıştır: tamamen yeni bir mevzuat ve tıbbi uzmanlığa erişimi güçlendiren teklifler sunmak.

Koordinasyon, roller ve sorumluluklar arasında eksiklikler var. Yeni yasa, ulusal bakım planına ilişkin hükümler içerecek. Yaşlı bakımı açısından da bugün benzer eksiklik mevcuttur.

Soruşturma için önemli bir konu, böyle bir plan kapsamında hangi alanların kapsanması gerektiğine dair bir pozisyon almak olacaktır. Personel, yeterlilik ve çalışma işbirliği konularında olabilir.

İkinci bölüm, tıbbi uzmanlığa erişimi güçlendirmek için gerekli önerilerin sunulmasıdır. Huzurevlerindeki insanların bakıma ihtiyacı olması bir istisnadan çok bir kuraldır.

Soruşturma, Tıbbi olarak sorumlu bir doktor olan Medicinsk ansvarig läkare (MAL) doktor için yasal bir gereklilik olup olmadığını gözden geçirecektir.

Araştırmacı ayrıca her bir belediyenin rehabilitasyon için bir sağlık görevlisine sahip olma yükümlülüğünün olup olmadığını ve ne şekilde olduğunu da incelemelidir ifadeleri kullandı.

İçişleri Bakanı Mikael Damberg:

Durum daha ciddi hale gelirse enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için hangi ek önlemlerin gerekli olabileceğini gözden geçiriyoruz.

Bundan dolayı, konsültasyon için bir pandemi ekibi gönderdik.

Yasaların kullanılabileceği yıl boyunca bir zorluk olduğu sır değil. Bu nedenle hükümetin olası yetkileri yıl içinde tartışıldı.

Bugünkü hükümet biçimi barış zamanı ciddi krizler için önlemlerden yoksun, ifadeleri kullandı.

Anayasa Komitesi baharda krizlerde yasal işlem şartlarının gözden geçirilmesi için gerekçeler olabileceğini belirtti.

Bu nedenle, aşırı kriz zamanlarında mevzuatın nasıl olması gerektiği konusunda uzun vadeli çalışmalar başlar.

Bir parlamento komitesi, hükümetin Riksdag alanında geçici olarak yasama yapıp yapamayacağını gözden geçirmekle görevlidir. Tüm taraflar temsil edilmektedir. Komite 2021'in başlarında atanacak.

Editör: İsveç Gündemi