Başbakan Ulf Kristersson, Enerji ve Sanayi Bakanı Ebba Busch, Çalışma Piyasası ve Entegrasyon Bakanı Johan Pehrson, enerji krizi ve maliyet konusunda basın toplantısı gerçekleştirdi.

Ayrıca toplantıya Svenska kraftnät'ın genel müdürü Lotta Medelius-Bredhe ve Enerji Ajansı genel müdürü de katıldı.

Hükümet İsveçlilerden elektrik tasarrufu yapmalarını istiyor: "Elektriklerin kesilme riskini azaltın"

Hükümet, İsveç'teki enerji durumunu acil olarak nitelendiriyor.

Hanelerden bu kış elektrik kesintileri ile karşılaşmamaları ve riski azaltmak için elektrik kullanımlarını azaltmaları en yüksek perdeden istendi.

Tamamen maliyet nedenleriyle elektrik tasarrufu yapan çok sayıda İsveçli olduğunun altını çizen Başbakan Ulf Kristersson, şimdi İsveç halkından elektrik kesintisi riskini azaltmak için tasarruf yapmalarını istiyoruz dedi.

Sunulan genel tablo, durumun en hafif tabirle kritik olduğuydu.

Durumun vahim olduğunu açıkça belirten Başbakan Ulf Kristersson, hiçbir şekilde panik yaratmak istemiyoruz, ancak bunun zor bir sorun olduğunu ve önemli riskler olduğunu söylemek istiyoruz ifadeleri kullandı.

Kristersson, özellikle Güney İsveç'teki elektrik sistemi "gergin". Özellikle İsveç'in en büyük nükleer güç reaktörü olan Oscarshamn 3'ün şu anda bakım nedeniyle geçici olarak devre dışı bırakılması, durumu daha da kritik hale getiriyor yorumu yaparak, bunun elektrik tedariğinde meydana getirdiği tablonun iç açıcı olmadığını vurguladı.

Enerji problemlerinin "Kış aylarında farkedilir olduğu açıktır" ifadeleri kullanan Başbakan Kristersson, "şimdi destek verme, güç toplama ve son derece stresli bir dönemi atlatmak için para biriktirme zamanı" dedi.

Elektrik tasarrufu için idareye görev veriliyor. Svenska Kraftnät ayrıca yeni güç elde etmek için daha zorlu bir görev üstleniyor. Şirketlerin gerekirse tüketimlerini durdurabilmeleri için yardım almaları da öneriliyor. Hanelerden ayrıca tüketimlerini elektriğin daha ucuz olduğu saatlere kaydırmaları isteniyor.

"Son derece planlanabilir güce büyük ihtiyaç var"

Johan Pehrson, İsveç'in güneyinde son yıllarda elektrik üretiminin nasıl düştüğünü anlattı ve nükleer santrallerin kapatılmasına yol açan kararlara işaret ederek, sorunların bir günde ortaya çıkmadığını vurguladı.

"Bu, son derece öngörülebilir elektriğe büyük bir ihtiyaç olduğu zamanda. Rüzgâr enerjisi inanılmaz derecede iyi olabilir, ancak planlanabilir bir güç de olmalı" ifadeleri kullandı.

Pehrson'a göre, üretim yetersizliği, çeşitli yan farktörlerle telafi edilebilir.

Dayanıklılığı bir şekilde artırmak için gaz, atık veya petrol kullanımından elde edilecek olan güçle, fiyat artışlarını bir miktar azaltın ama aynı zamanda kesinti riskini azaltmak için marjlarına da katkıda bulunun ifadeleri kullandı.

"Fiyatlar hala çok yüksek"

Svenska kraftnät'ın genel müdürü Lotta Medelius-Bredhe, İsveç'teki enerji arzını uzun vadede garanti altına almak için bir dizi önlem alınacak. Ancak önümüzdeki günlerde ve haftalarda Norveç, Polonya ve Almanya da dahil olmak üzere güney İsveç'ten ithalata ihtiyaç duyulacak.

Lotta Medelius-Bredhe, "Çok yüksek fiyatlara sahip olmaya devam edeceğiz" dedi.

İsveç'te havaların soğuması ile birlikte artan tüketimleri minimize ederek tasarruf sağlamayı hedefleyen yetkililere vatandaşın bu yönde nasıl bir reaksiyonu olacağı da merak konusu.

Hafta içinde bazı bölgelerde elektrik tüketiminin hanehalkı tarafından azaltılmaması halinde şebekelerin kesinti yapabileceği konusunda uyarılar yapılmıştı.

Editör: İsveç Gündemi