Hükümetin eylem planı kapsamında toplamda yaklaşık 30 milyar kron civarında bir destek sağlanması hedefleniyor, ancak bu desteklerin sağlanması süreçle bağlantılı olarak nasıl şekilleneceği netlik kazanmış değil.

Hükümet yetkilileri basın toplantısında, yüksek elektrik fiyatları için yüksek maliyetli bir koruma paketi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Yüksek elektrik maliyetlerinin etkisini azaltacak olan destek paketinin detaylarına dair net bir bilgi verilmedi. Ancak önemli bir çalışmanın sürdüğü ve kış döneminde desteklerin ulaşması için çalışma sürüyor.

Başbakan Magdalena Andersson,"Savaş ekonomisine benzer bir durumumuz var" ifadeleri kullandı.

Paskalya'da seyahat edecekler dikkat! Paskalya'da seyahat edecekler dikkat!

Andersson, Çarşamba günü Maliye Bakanı Mikael Damberg ve Enerji ve Dijitalleşme Bakanı Khashayar Farmanbar ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda hükümet, İsveçli haneleri ve şirketleri etkileyen yüksek elektrik fiyatları için yüksek maliyetli bir koruma programı sundu.

Avrupa'da insanlar Putin kelimesini ve yüksek fiyatları öğrenmek zorunda kaldı. Bu aynı zamanda birçok İsveçli ailenin cüzdanlarını da etkiliyor. Kışın elektrik faturasını düşündüklerinde hem ev sahiplerinin hem de iş sahiplerinin karınlarına ağrı girdiği ifadeleri kullanan başbakan, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının dünyadaki belirsizliği artırdığını ve enerji fiyatlarını yükselttiğini vurguladı.

Darboğaz gelirleri olarak adlandırılan Svenska Kraftnät'a ödenen toplam 60 milyar ödeneğin iade edilmesi gerekiyor, bunun en az 30 milyarı yüksek elektrik fiyatlarından en çok etkilenen hanelere ve şirketlere iade şeklinde.

"Elektrik fiyatları ne kadar yüksek olursa, miktar o kadar büyük olur" diyen Magdalena Andersson, bu tamamen yeni bir düşünce tarzı ve arka plan, pazarın şu anda sahip olduğumuz gibi aşırı durumlar için yaratılmamış olmasıdır ifadeleri kullandı.

Bir önceki destke paketinden üç kat daha yüksek bir paket

Hükümete göre, yüksek maliyetli koruma paketi, hanelerin geçen kış alabileceği yardımların üç katı.

Geri ödeme, fiyatları veya şebeke ücretlerini düşüren önlemler veya hanelere geri ödeme yoluyla gerçekleştirilebilir. Geri dönüşün ne zaman gerçekleşebileceği hala belirsiz, ancak hükümet bunun mümkün olan en kısa sürede gerçekleşmesi gerektiğini belirtiyor.

Önceki elektrik bedeli yardımları, hükümetin açıklamasından dört ay sonra ödenmeye başlandı.

Maliye Bakanı Mikael Damberg'e göre, Svenska kraftnät'ın bir yığın para toplaması amaçlanmadı.

Bu paranın İsveçli hanelere ve İsveçli şirketlere ait olduğunu ve fiyatlar makul olmayan bir şekilde yükseldiğinde, paraya en çok ihtiyacı olanlara iade edilmesi gerektiğini açıkladı ve tedbirin zamanla sınırlı olmadığını, devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Enerji Bakanı Khashayar Farmanbar, Svenska kraftnät, 15 Kasım'da tamamlanmış bir teklifle gerekli düzenlemeyi yapması lazım ifadeleri kullandı.

Flaskhalsintäkter (Darboğaz gelirleri) nedir?

- Svenska kraftnät, elektriği İsveç'in farklı bölgeleri arasında taşıyan ana şebekeye sahiptir. Önümüzdeki yılın sonunda Svenska kraftnät'ın hesabında olacağı tahmin edilen 60 milyar SEK darboğaz geliri, enerji şirketleri ve bölgesel şebeke sahipleri tarafından ödenen sözde kapasite ücretlerinden geliyor.

- İletim kapasitesindeki eksiklikler nedeniyle ülkenin farklı bölgeleri arasında fiyat farklılıkları olduğunda kapasite ücretleri alınır. Son zamanlarda, bu gelirler beklenmedik bir şekilde yüksek hale geldi.

- Paranın nasıl kullanılacağını belirleyen, örneğin yatırımlar, onarımlar, bakım veya şebeke tarifelerinin düşürülmesi için AB'nin elektrik piyasası yönetmeliğine göre düzenlenmiştir.

- İlkbahar boyunca hükümet, fonları haneler ve işletmeler için acil durum önlemleri için kullanmak için bir açılış olduğunu açıklayan Avrupa Komisyonu ile temas halindeydi.

Editör: İsveç Gündemi