Koronavirüs kriziyle birlikte başta sağlık olmak üzere, iş alanlarındaki ekonomik krizinde beraberinde baş gösterdiği alanlarda ekonomiyi güçlü tutmak için çabalar da devam ederken, özellikle ülkede test yapılmaması büyük tartışmaları beraberinde getiriyordu.

Uzun süredir tartışmaların odağında olan test konusunda hükümet kararını verdi ve 1 milyar SEK ek destekle herkese test yapılacağını duyurdu.

İsveç Sosyal İşler Bakanı, Lena Hallengren (S) ve Maliye Bakanı Per Bolund (MP) Covid-19 gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunmak üzere, basın toplantısı düzenledi.

İki bakanla birlikte basın toplantısına Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson'da katıldı.

Sosyal Bakan Lena Hallengren:

Bugün size hükümet ve SKR (İsveç belediyeleri ve bölgeleri) arasında test ve enfeksiyon tespiti konusunda genel bir fikir birliği olduğunu söyleyebilirim diyerek, testlerle ilgili konuda ortak kararı varıldığını açıkladı.

"Hayatın tekrar ne zaman normal hale geleceği ile ilgili bir tarih belirlemek mümkün değildir" diyen Hallengren,  Ancak bazı bölgelerde, enfeksiyonun yayılmasının azaldığı ve daha az insanın hastalandığını ifade ederek, buna rağmen pandeminin hızla devam ettiğini ifade etti.

Yakında SKR ile test konusunda bir anlaşma imzalandı.

Hallengren, "Var olan belirsizlikleri ortadan kaldırmak için tartışmalara nokta koymayı kabul ediyoruz" dedi.

"Öncelikli gruplar artık olmayacak"

Hallengren, "Belirtiler ve enfeksiyon tespiti ihtiyacı, gösterge niteliğinde ihtiyaçlar olmalıdır. Test kişi için ücretsiz olmalıdır. Bölgeler geniş kapsamlı olarak test etmelidir. Bölgeler bunun için devletten destek almaktadır" ifadeleri kullandı.

Maliye Bakanı Per Bolund:

"Bundan sonra, semptomları olan herkes covid-19'u ücretsiz olarak test edilebilecek" dedi.

Olumlu sonuçlarda, enfeksiyon tespit çalışması başlar.

Örnekleme, örneğin kendi kendine örnekleme yoluyla yapılır.

Bolund, "Bu tür testler tamamen devlet tarafından finanse edilmektedir. Öncelik grubundan bağımsız olarak" yapılacak dedi.

Enfeksiyonla mücadele kapsamında testlerinde dahil edildiği 1 milyar SEK'lik bir destek sağlanıyor.

"Hükümetin açık hedefi, paranın yeni covid-19 vakalarını keşfetmenin ve enfeksiyon tespitini sağlamanın önünde bir engel olmamasıdır" diyen Bolund, semptomları olan herkesin ücretsiz olarak test edileceğinin altını çizdi.

Bolund, bölgelerin enfeksiyon takibi için daha fazla ekonomik desteğe ihtiyacı var.

"Kaynakların güçlendirilmesi, personelin desteklenmesi ve eğitimi ile ilgili olabilir" ifadeleri kullanan maliye bakanı, "Hükümet artan test ve enfeksiyon tespit maliyetlerini üstleniyor" dedi. 

"Ayrıca, özel operatörlerden test araçları satın almak için kaynaklar ayrılmıştır" ifadeleri kullanan Bolund, Halk sağlığı otoritesi, ilçe yönetim kurullarıyla serolojik testleri (antikor testi) test etme ve ölçeklendirme kapasitesine bakmak için 30 milyon ek destek sağladıklarını söyledi.

Halk Sağlığı Kurumu Genel Müdürü Johan Carlson:

"Operasyonel ağırlıklı olarak bölgelere dayanıyor, iyi iş çıkardılar" diyen Carlson, "Sağlık hizmetleri üzerinde çok ağır baskılar olduğunda, kaynak kıtlığı var" dedi. 

Bölgeler, kapsamlı testlerle baş edemedikleri belirtildiği zaman, farklı sıkıntılarla başa çıkmak için destek için hükümete gittik.

Carlson, "Burada hükümet, enfeksiyon tespitine geri dönebileceğimiz ve ihtiyaç duyulanları izole edip karantinaya alabileceğimiz bir aşamada virüs testi için kaynakları garanti ediyor. Aynı zamanda, diğer önlemler de kalmalıdır. Bunlar, sosyal mesafe, risk grupları ve 70 yaşından büyük insanları çağırmanın yerini tutmaz. Bu önlemler kalmalı" dedi.

"Ayrıca, geniş serolojik testler sunan ilk ülkelerden biri olarak bir aşamaya giriyoruz" diyen Carlson, "Antikor testi zordur. Benimle, mesleğimle, işimle ilgili ne anlama geldiğini görmek gerekir. Neredeyse hiçbir ülke orada net sonuçlara ulaşmadı. Öncelikle, test sağlık uzmanları, bakım operasyonlarındaki personel ve sosyal açıdan önemli işlevlerle ilgilidir. Ancak bunu ihtiyacı olan herkese genişletmek için bir neden var" dedi.

Carlson, "Bölgelere "fiziksel" salgın desteği şeklinde daha doğrudan destek sağlayacağız. Bölgeleri destekleyebilecek kişileri işe alacağız. Daha büyük salgınlar ve stresler yaşanırsa, daha fazla devlet desteğine ihtiyacınız olur. Daha önce bu desteği bulamadık ama şimdi hükümet bu desteği veriyor" ifadeleri kullanarak, "Bu önlemler toplumda koyduğumuz kısıtlayıcı tedbirlerle desteklenmelidir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi