Koronavirüs salgınında kişi hak ve özgürlükleri noktasında kısıtlama olanakları vermeyen yasanın hükümetin etkin kararlar almasına engel olduğu söyleniyor. Hükümet salgınla mücadele konusunda daka etkili kararlar almak için kanun çıkarmak istiyor.

Yasal düzelmelerin olması halinde, mağazalarda ve toplu taşıma araçlarında kalabalıklar sınırlandırılacak deniliyor.

Hükümet, toplu taşıma, mağazalar ve yüzme yerlerindeki kalabalıkları azaltmak için yeni bir yasa çıkarmak istiyor.

Yeni düzenlemelerle ilgili isteği, Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren basında dile getirdi.

"Bu salgın daha yeni başladı" diyen Hallengren, "Bugün var olan mevzuat, yalnızca halka açık toplantılar ve gösteriler, spor etkinlikleri veya kültürel etkinlikler gibi halka açık etkinlikleri sınırlamaya imkan veriyor" ifadeleri kullandı.

Kapalı mekan, otobüs, tren veya yüzme yerleri gibi alanlarda kaç kişinin bulunabileceğini sınırlaya bilmek için, hükümet şimdi bir salgın yasası çıkarmak istiyor.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren yeni düzenleme ile ilgili şunları söyledi.

"Önümüzdeki yazın başına kadar hazır edilmesi planlanan Enfeksiyon Kontrol Yasası ve Kamu Düzeni Yasası ile bugün yapamayacağımız çalışmalarla önlemler alabileceğimiz yasaları hızlı bir şekilde yapmanın bir yolunu bulmamız gerekiyor." dedi.

Öte yandan Sosyal İşler Bakanı, böyle bir yasanın sadece birkaç hafta içinde çıkarılmasının mümkün olmadığını söyleyerek, Pandemi Yasası anayasal olarak korunan özgürlüğü etkileyebilir ve bu nedenle ciddiye alınmalıdır. Gelecek yazın ilk zamanlarında hükümet yeni yasayı yürürlüğe koymayı umuyor.

"Bu salgın yeni başladı. Muhtemelen tam ortasında bile değiliz, ancak pandemi bitmeden önce hala çok zamanımız var. Daha önce görmediğimiz bir krizde tarihsel boyutlarda bir pandemidir. Çok fazla değişiklik ve sokağa çıkma yasağı ile uğraşmak zorunda kaldık" diyen Lena Hallengren basına, tüm eksikleri hemen giderecek vaktimiz yok şeklinde ifadeler kullandı.

Aynı zamanda, son zamanlarda gece kulüolerine ve eğlence merkezlerine yönelik yürütülen denetim çalışmalarının da tam olmadığını belirtti.

Hükümet ayrıca, gelecekte olası bir pandemi durumunda uygulanabilecek daha uzun vadeli bir yasayı da araştıracak yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi