Güvenlik konseyi: Silahlı Kuvvetler, İstihbarat, polis ve güvenlik güçleri olmak üzere, kritik görevlerde olanlardan oluşuyor.

Perşembe günü öğleden sonra planlanan güvenlik konseyi toplantısına, Enerji Ajansı ve İsveç Gıda Ajansı da katılacak.

Magdalena Andersson, Eylül ayı başında ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar konusunda uyardı ve Rusya'nın Ukrayna'daki askeri savaşın yanı sıra Avrupa'ya karşı da bir enerji savaşı yürüttüğüne dikkat çekti.

O zamandan beri, İsveç için durum giderek daha karmaşık hale geldi. Gaz boru hatlarındaki patlamalar İsveç ekonomik bölgesinde meydana geldi ve İsveç'i yanan bir uluslararası güvenlik politikası krizinin ortasına yerleştirdi. 

İsveç güvenlik polisi patlamaları soruştururken, Rusya İngilizleri gaz boru hatlarına yapılan saldırıların arkasında olmakla suçluyor. Rusya'da, devlet savcısı tarafından güvenlik servisi FSB ile işbirliği içinde yürütülen bir soruşturma da devam ediyor. 

Rusya Başbakanı Michail Misjustin geçen hafta Magdalena Andersson'a yazdığı bir mektupta, Rus makamlarına ve devlet doğalgaz şirketi Gazprom'a soruşturmaya erişim izni verilmesini talep etmişti. 

Magdalena Andersson bu talebe olumsuz yanıt verdi. 

Pazartesi günü Karlskrona'daki Sahil Güvenlik'te düzenlediği basın toplantısında Magdalena Andersson, İsveç'te ön soruşturma gizliliğinin geçerli olduğunu söyledi. 

Rusya Başbakanı'nın mektubu 5 Ekim tarihli. İçerik büyük ölçüde gizli, ancak Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre, Rusya "Rus makamlarının ve Gazprom şirketinin İsveç soruşturmasına dahil olmasını talep ediyor".

Hükümet, Rusya Başbakanı Mihail Misjustin'e henüz resmi bir yanıt göndermedi. 

Rusya, gaz boru hatlarındaki patlamalar için Batı'yı suçlamaya devam ederken, İsveç'i Rusya'nın olayları bizzat araştırmasını engellemekle suçluyor.

Küresel ölçekte yaşanan krizlerin giderek derinleştiği ve gelecekte farklı enerji hatlarına saldırıların olabileceği de düşünülüyor.

İsveç günvelik konseyi hayatın olağan akışına yılda iki kez toplanır, ancak pandemi ve sonrasında Rusya'nın Ukrayna işgali yanı sıra enerji hatlarına saldırılar güvenlik konseyinin daha sık toplanmasına neden oluyor.

Perşembe günü gerçekleşecek olan toplantıda, küresel ve bölgeler durumlar değerlendirilirken, aynı zamanda gelecekte risk faktörü oluşturan kritik konularında ele alınması bekleniyor.

Editör: İsveç Gündemi