Yapılan açıklamada alınan kararın, 30 Nisan 2021'e kadar geçerli olacağı belirtildi.

Sağlık hizmetini rahatlatmak için, İsveç Sosyal Sigorta Kurumu daha önce hastalık yardımları için sağlık raporlarının işlenmesine karar vermişti.

Alınan yeni kararla, hastalık parası için başvururken (normalde 15. gün olan) hastalık döneminin 22. gününe kadar sağlık raporu talep edilmediği anlamına gelir.

Bununla birlikte, Covid-19 taşıyıcı tazminatı için, İsveç Sosyal Sigorta Kurumu, mevcut düzenlemeler çerçevesinde sağlık hizmetlerinden belgelendirme şartına istisna yapma yetkisine sahip değildir, bu nedenle İsveç Sosyal Sigorta Kurumu istisnaları mümkün kılmak için hükümete bilgilendirme yaptı ve hükümet salgın nedeniyle, sağlık hizmetlerindeki iş yükünü düşürmek amacıyla rapora gerek olmadığına karar verdi.

Ancak, birinin yardım almaya hak kazanması için, yine de bir doktorun, covid-19 nedeniyle İsveç Bulaşıcı Hastalıklar Yasası uyarınca işten uzak kaldığı kararı vermesi gerekmektedir. Taşıyıcı ödeneği için başvuran kişi her hangi bir yolsuzluk etmediğini ve aldığı yardımı gerçekten covid-19 kaynaklı hastalık nedeniyle aldığını kabul etmiş olur. Aksi halde ileride kişinin sahtekarlık yaptığı tespit edilirse, ciddi cezai yaptırım uygulanacak.

Editör: İsveç Gündemi