Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıların sabotaj olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikir. Ancak boru hatlarındaki patlamalara neyin neden olduğuna dair henüz net bir tespit bulunmadığı gibi patlamaların arkasında kim ya da kimlerin olduğuna dair de elde edilmiş bir sonuç yok.

İsveç patlamalardan sonra hayati önem taşıyan kritik tesislerin korunması ve olası güvenlik açıklarının ele alınmasıyla ilgili sık sık görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Bu sabah hükümet, Kuzey Akım boru hatlarındaki patlamaya dair durumu görüşmek, kritik tesislerde güvenlik durumu ve mevcut olayın ayrıntılarını görüşmek üzere, Silahlı Kuvvetler, Must, Säpo ve Sahil Güvenliğin katıldığı olağanüstü bir güvenlik toplantısı gerçekleştirdi.

Başbakan Magdalena Andersson, Soğuk Savaş'tan bu yana güvenlik politikası ve tedbirler konusunda en ciddi seviyedeyiz ifadeleri kullandı.

İsveç gaz sızıntılarının başladığından bu yana ikinci kez güvenlik konseyini topladı.

Yapılan toplantının ayrıntıları hakkında bilgi verilmezken, güvenlik politikası durumunun 1980'lerin başından beri en kritik noktada olduğu yönünde. 

Savunma Bakanı Peter Hultqvist, sızıntıların önümüzdeki hafta yapılacak bir NATO toplantısında da ele alınacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ann Linde ise, İsveç'e yönelik doğrudan bir askeri tehdit olmadığını vurgularken, kuzey akım boru hatları ile ilgili tüm ayrıntıların araştırıldığını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi