Bu nedenle, toplumda belli kapatmalar için daha büyük fazla neden olduğu ve aynı zamanda açık kalabilmek için daha net kurallar isteniyor.

Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, İsveç toplumunun bazı kısımlarının kapatılmasının uygun olabileceğini söyledi.

İsveç'te enfeksiyonun yayılması azalmıyor. Pandemi Yasası'nın yardımıyla hükümet, korona pandemisinde üçüncü bir dalgaya giriyor olabileceği korkusuyla toplumun daha geniş bir şekilde kapatılması için harekete geçiyor.

"Avrupa'da üçüncü bir dalga yaşanıyor." diyen Lena Hallengren, uyanık olmamız gerekiyor, ancak bu üçüncü bir dalgaya doğru ilerlediğimiz anlamına gelmiyor ifadeleri kullandı.

Bugün kapatma hakkında hiçbir bilgimiz yok, ancak pandemi yasasının o kısmını da kullanmaya hazırlanıyoruz. Şu anda bu değerlendirmeyi yapmıyoruz, ancak çok geç olana kadar beklemek niyetinde olmadığımız açık.

Pandemi Yasasına dayalı teklifler şimdi değerlendirme için gönderiliyor. Hükümet, bunların daha net kurallar ve daha katı kısıtlamalar olasılığını istedikleri beş nokta olduğunu belirtiyor:

1. Daha fazla işletmenin kapatılması

2. Belirli konumlara erişimi kısıtlayın

3. Eğlence parkları, hayvanat bahçeleri ve benzeri eğlence parkların tamamen kapatılması

4. Müzeler ve sanat galerileri

5. Halka açık toplantılar ve halka açık etkinlikler için yeni sistem

Sosyal İşler Bakanı, 10 Ocak'tan beri yürürlükte olan ve Eylül ayı sonuna kadar geçerli olan salgın kanunun kendi içinde ihtiyaç duyulan araçları sağlamadığını söylüyor. Ve bugünün önerisi, hem kapatabilmek için kurallar hazırlamakla hem de işyeri açmayı mümkün kılan kurallar ve kısıtlamalarla ilgili adımların atılması amaçlanıyor.

Lena Hallengren, Pandemi Yasası çerçevesinde çeşitli kuralları ve kısıtlamaları geliştirmek gerektiğini belirtti.

Hükümet, diğer şeylerin yanı sıra eğlence parklarını, hayvanat bahçelerini, müzeleri ve sanat galerilerini kapatabilmeyi istiyor. Ancak müzeler ve sanat galerilerinin açık kalabilmeleri için, öneriye göre 11 Mart'tan itibaren dükkanlar ve spor salonları gibi aynı kurallara da uymaları gerekiyor.

Ek destek yok

Basın toplantısında Kültür ve Spor Bakanı Amanda Lind, bugün birçok müze ve sanat galerisinin faaliyetlerini toplumun diğer bölümleri için mevcut kurallara göre uyarladığını söyledi.

Farklı toplantıların ve halka açık etkinliklerin koşullara bağlı olarak farklı kuralları olmalıdır.

Lind, "Sekiz sınırı kesinlikle gerekenden uzun kalmamalıdır" dedi.

Bu, organizatörlerin koşullara bağlı olarak farklı tavanlar olduğunda toplantı düzenlemelerini sağlar.

"Bunlar, iç ve dış mekan etkinlikleri için farklı kuralları içerir ve sosyal mesafe koşullarına dayanır" diyen Amanda Lind ayrıca, belirli sayıya sahip etkinliklerin bir toplantıda daha fazla insana izin verebileceğini söyledi.

Amanda Lind, katılımcı kısıtlamalarının ülkedeki enfeksiyon durumunu yansıtması gerektiğini söylüyor.

Egzersiz yarışları ve benzeri spor müsabakalarının da uygulanabilmesi için daha net kurallara ihtiyacı vardır. Örneğin, katılımcı katılımına ek olarak, aynı alanda kaç kişinin kalmasına izin verildiği hakkında olabilir. Mağazalardaki gibi her on metrekare bir kişinin olma kuralı uygulanabilir dedi.

Müzeler, sanat galerileri veya eğlence parkları gibi yeni kurallardan etkilenen sektörlerdeki tüccarlar, mevcut olanlara ek olarak herhangi bir ek destek almayacak.

"Gelişmeleri sürekli takip ettiğimiz ve telafi etmek için elimizden gelen her şeyi yaptığımız açık" ifadeleri kullandı.

Basın toplantısı sırasında Lena Hallengren'e toplumun bazı kesimlerini kapatmak için neyin gerekli olduğu soruldu:

Hallengren, "Tam olarak söylemek mümkün değil. Spekülasyon yapmak niyetinde değilim, genel bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Ancak bir plato ve hafif bir artış, kapanmaya yetmiyor. O noktaya doğru geldiğinde, net olacağız." dedi.

Editör: İsveç Gündemi