Avusturya’da cumhurbaşkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre, yüzde 51,9 oy alan aşırı sağcı Avusturya  Özgürlük Partisi (FPÖ) adayı Norbert Hofer kazandı.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, aşırı sağcı FPÖ’nün adayı (FPÖ) Norbert Hofer yüzde 51,9, Yeşiller Partisi ve sosyal demokratların desteklediği Alexander Van der Bellen yüzde 48,1 oy aldı.

Kayıtlı 6 milyon 384 bin 331 seçmenin bulunduğu ülkede, seçime katılım oranı yüzde 68,5 oldu.

1945’TEN BU YANA BİR İLK

Ülke tarihinde 1945’ten bu yana ilk defa aşırı sağcı bir isim cumhurbaşkanlığı makamına oturacak.

Avusturya devlet televizyonu ORF ve uluslararası basın, seçim sonuçlarını başından itibaren yüzde 50-yüzde 50 olarak göstermesi dikkat çekti.

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi Genel Başkanı Heinz-Christian Strache, bütün partilerin kendilerine karşı birleşmelerine ve kara propaganda yapmalarına rağmen kazandıklarını belirterek, “Demokrasi kazandı.” ifadelerini kullandı.

Resmi sonuçların, yurt dışından gelecek 900 bin oyun sayılmasından sonra yarın yapılacak basın toplantısıyla duyurulacağı bildirildi.

Norbert Hofer ise seçim sonuçlarına ilişkin farklı açıklamalar yapıldığını ve yarın yapılacak resmi açıklamadan sonra konuşacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığının 24 Nisan’da yapılan birinci turunda Hofer yüzde 35 ve Van Der Bellen yüzde 21 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

NORBERT HOFER KİMDİR?

Avusturya’nın Bergenland eyaletinde 1971 yılında dünyaya gelen Hofer’in iki evliliğinden 4 çocuğu bulunuyor. Havacılık mühendisi olan Hofer, 1994 yılından beri aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi’nde siyaset yapıyor. Siyasetin değişik kademelerinde görev yapan Hofer, 2006 yılından beri Avusturya Parlamentosu’nda milletvekili olarak görev yapıyordu. 2003 yılında geçirdiği paraşüt kazası sonucu sakat kalan Hofer, partisi tarafından Cumhurbaşkanlığına aday gösterildi. Hofer, İslam, sığınmacı, AB ve göçmen karşıtı söylemleriyle biliniyor.

Editör: İsveç Gündemi