Dün gece Eskilstuna'nın farklı bölgelerinde birçok araç ateşe verilerek yangın çıkarıldı. 89 dakikada 16 yangın olduğu bildirildi.

Yangınların arkasında geçen hafta rakip çeteyle silahlı çatışmaya girmesi sonucunda geçen hafta tutuklanan 34 yaşındaki bir çete lideri ile bağlantılı olduğu söyleniyor.

Eskilstuna bölge yerel polisi başkanı Christer Sjöqvist, bu şekilde intikam almaları işimizi yapmayı bıraktığımız anlamına gelmiyor ifadeleri kullandı.

Eskilstuna'daki Torshälla'da görülen silahlı bir adam hakkında ihbar yapılmıştı. Ancak ihbarın asılsız olduğu ortaya çıktı ve hemen sonrasında farklı bölgelerde yangın ihbarları yapıldı.

Polisin yanlış ihbar ile ilgili harekete geçmesiyle birlikte çete üyelerininde farklı noktalarda hareket etmeye başladığı belirtiliyor. 

Polis ihbar nedeniyle yerinden ayrıldığında, ilk alarm 21:58'de bir yangınla ilgili geldi. Eskilstuna'daki Skogsängsgatan'daki bir otoparkta bir araba ateşe verildi. İlk hareket burada başladı.

Arabaların ateşe verilmesi alışılmadık bir durum değildir. Ancak sonraki bir buçuk saat boyunca yaşanan gelişmeler normal değil.

İhbar üzerine alarm çaldı, şehrin her yerinde arabalar yandı. Her şey bunun koordineli bir saldırı olduğunu gösteriyor.

Eskilstuna bölgesi yerel polis başkanı Christer Sjöqvist, yaşanan vandalizmin tarifi olmadığını ve çok ciddi sorunlara yol açtığını ifade ederek, şu anda geçimini sağlamayı zor bulabilecek ve arabaları ateşe verildiği için işe gidemeyecek çok sayıda vatandaş var ifadeleri kullandı.

Önceki tutuklamanın intikamı

Polis, yangın saldırılarının neden meydana geldiğini henüz tam olarak bilmese de yangınların sebebinin, en son Eskilstuna'nın suç şebekelerinden birinin önde gelen isimlerinden olan 34 yaşındaki bir adamın tutuklanması olduğuna inanılıyor.

10 Mayıs'ta Eskilstuna'daki Råbergstorp'ta bir suikast girişiminden şüpheleniliyor. Sonra rakip bir çetenin lideri birkaç atışla vuruldu, ancak yara almadan kurtuldu.

"Normalde, genellikle olay ve arkasındaki motifler hakkındaki teorilerimizi tutuyoruz, ancak dün gece olanlar o kadar büyük ki daha önce benzer bir olay görmedim" şeklinde konuşan Christer Sjöqvist, bu yüzden vatandaşların anlamasına yardımcı olmak istiyoruz dedi.

34 yaşındaki çete lideri daha önce defalarca cezalandırıldı. 2018'de, o ve başka bir adamın Årbyskogen'de bir cinayetten şüphelenildi, ancak kanıt mahkumiyet için yeterli değildi.

Hayatının baharındaki genç çocuklar

Ağırlaştırılmış vandalizme teşebbüs şüphesiyle tutuklanan üç genç adam 20'li yaşlarında ve tutuklu çete lideriyle bağlantıları var. Saldırı çok koordineli olduğundan ve geniş bir coğrafi bölgede arabalar ateşe verildiğinde, daha fazla insanın olaya karışabileceği göz ardı edilemez.

Eskilstuna'da, tıpkı İsveç'in büyük şehirlerinin çoğunda olduğu gibi, çete suçlarıyla ilgili sorunları var. Şehirde, tümü esas olarak uyuşturucu kaçakçılığına bağımlı olan çok sayıda suç şebekesi bulunmaktadır.

Birçoğunun silahlara erişimi var, büyük bir şiddet sermayeleri var ve çoğu suç şebekesinin çalıştığı gibi gencecik yaştaki çocuklar.

Christer Sjöqvist, "Bu gençler ya akrabalıkla birbirlerine bağlıdırlar ya da birlikte büyümüşlerdir. Bazı coğrafi bağlantılar da var" ifadeleri kullandı.

"Büyük şehirlerde yaşanan sorunlar da burada. Ayrıca bu ağların hem ulusal hem de uluslararası birkaç grupla nasıl işbirliği yaptığını görüyoruz".

Polis, Eskilstuna'daki yangınların polise ve topluma, polisin ağlar üzerinde artan baskı uyguladığına dair bir tür sinyal olduğuna inanıyor. Kısmen liderlerden birinin tutuklanması, ancak daha fazlası da suç şebekeleriyle bağlantılı olarak tutuklandı.

Bir miktar para da ele geçirdik. Ancak bu şekilde intikam almak, işimizi yapmayı bıraktığımız anlamına gelmez yorumunda bulunarak, çetelerle mücadele etmeye devam edecekleri mesajını verdi.

Editör: İsveç Gündemi