Kutup ülkesi İsveç'te havaların soğumasıyla birlikte kısa süre içinde rekor düzeyde yeni vakaların ortaya çıkması ve enfeksiyonun yeniden yüksek düzeyde yayılmasıyla birlikte İsveç stratejisi olarak tabir edilen sürü bağışıklığı riskleri tekrar ortaya çıktı.

Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre son bir günde İsveç'te 3 bin 188 yeni vaka tespit edilirken, dört kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülke genelindeki toplam vaka sayısı 124 bin 355'e ulaştı ve covid-19 kaynaklı can kaybı 5 bin 938 oldu.

Hastanelerde tedavisine devam edilen kişi sayısı artmaya devam ediyor.

Yaz aylarında hastanelerde tedavi gören hasta sayısında büyük düşüş yaşanan İsveç'te rakamlar yeniden artmaya başladı.

Açıklanan verilere göre, 2 bin 712 kişinin tedavisine devam edildiği görülürken, bu sayının son bir ayda iki kat arttığı gözleniyor. İsveç sicil kaydı verilerine göre 59 hastanın durumu kritik olarak rapor edildi.

Kadınlar daha çok virüse yakalanıyor

İsveç genelinde şuana kadar tespit edilen 124 bin 355 vakanın 68 bin 283'ü kadınlardan oluşurken, 56 bin 72 erkeğin covid-19'a yakalandığı tespit edildi.

Ölüm oranlarında erkekler daha fazla

Ülke genelindeki 5 bin 938 can kaybının 3 bin 257'si erkek ve 2 bin 681'i kadın olarak görülüyor. Bu rakamlara göre, covid-19'a kadınların daha çok yakalanmasına rağmen, erkeklerde ölüm oranının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Hastanelerde tedavisi devam eden 2 bin 712 hastanın 1.974'ü erkek ve bunlardan 738'i kadın olarak kayıtlarda görülüyor.

Salgının merkezi olan ve son günlerde vaka sayısında yeniden büyük artışın görüldüğü başkent Stockholm'de vaka sayısı 35 bine yaklaştı. Halk Sağlığı Kurumu verilerine göre başkent bölgesine şuana kadaar tespit edilen vaka sayısı 34 bin 937 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 429 oldu.

Salgının en fazla görüldüğü ikinci bölge Västra Götaland olurken, bölgede şuana kadar 24 bin 896 vaka tespit edildi ve covid-19 kaynaklı olarak 877 kişi yaşamını yitirdi.

Skåne bölgesi son günlerde en fazla vakanın görüldüğü bölge olarak öne çıkıyor.

Salgının başlangıcından yaz dönemine kadar çok sakin geçen bölgede son günlerde vaka sayıları hızla tırmanıyor. 

Halk Sağlığı Kurumu'nun güncel verilerine göre Skåne bölgesinde tespit edilen vaka sayısı 9 bin 981 olurken, şuana kadar bölgede 287 kişi hayatını kaybetti.

Jönköping ve Uppsala kentlerinde de tırmanma devam ediyor.

Jönköping kentinde şuana kadar 6 bin 636 vaka tepsit edilirken, 185 kişi hayatını kaybetti. Şehir yönetimi yeni kısıtlamaları ciddi şekilde görüşüyor.

Uppsala şehrinde kısıtlamalara rağmen tansiyon düşmüş değil. Nüfus sayısına göre büyük oranda enfeksiyon yaşanan kentte şuana kadar 5 bin 789 vaka tespit edildi ve 255 kişi hayatını kaybetti.

İsveç'teki bazı bölgeler ülke içinde resmi olarak ilan edilmese de ciddi uyarılar yapıldı ve bu bölgeler riskli olarak görülüyor.

Başkent Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Uppsala başta olmak üzere, Östergötland bölgesinde de riskler artıyor. Östergötland bölgesinde şuana kadar 5 bin 636 vaka tespit edilirken, 251 kişi covid-19 bağlantılı olarak hayatını kaybetti.

Editör: İsveç Gündemi